Podkarpackie smaki

Opublikowano: 30.10.2017
Autor: Patrycja33
Podkarpackie smaki
Kuchnia podkarpacka to różnorodne wyśmienite smaki, na które zapraszam Was w dzisiejszym blogu.

W związku z tym, że pochodzę z Podkarpacia, postanowiłam przedstawić kilka przepisów na pyszne dania z tego regionu. Na kuchnie podkarpacką miały wpływ różne tradycje narodowe i etniczne: chłopska np. lasowiacka, pasterska wołoska, z której wywodzą się kuchnie Łemków i Bojków, polska dworska kresowa, oraz węgierska, żydowska i austriacka. 

Najbardziej znanym wypiekiem na Podkarpaciu jest Proziak, ten smak znany jest mi od dzieciństwa. Moja mama bardzo często wypiekała je na piecu kaflowym...moim  ulubionym dodatkiem do nich było swojskie masło i miód. Proziaki dawno temu zastępowały pieczywo, które w zamożnych domach było jadane raz w tygodniu, a w biedniejszych raz na dwa tygodnie. Gdy chleb niestety się kończył, gospodyni zagniatała ciasto na Proziaki, które były gotowe za 15 min. Proziaki to placuszki z kwaśnego mleka, mąki, sody i soli.

Kuchnia Podkarpacka opierała się głównie na kaszach, kapuście, cebuli oraz przetworach mlecznych. Do dziś, te ciekawe dania, o których nie którzy już zapomnieli możemy spróbować w karczmach w Sanoku. Przepisy przygotowywane są tam według tradycyjnych receptur. W spisie ministerstwa rolnictwa figuruje aż 111  produktów z Podkarpacia, zarejestrowanych wyrobów w Polsce. Zapraszam na dwie propozycje na smaczne danie główne, które pochodzi z Podkarpacia. Smacznego :-)

 

Hreczanyki - podkarpackie mielone

Hreczanyki zrobione są z mięsa mielonego i kaszy gryczanej. Podawać je możemy z sosem na zimno lub z sosem grzybowym, który doskonale się komponuje z mielonymi. Kasza gryczana sprawia, że kotlety są chrupkie, sycące oraz zdrowe. 

Podkarpackie smaki

 

 

Podkarpackie smaki

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 g,

kasza gryczana 300 g,

jajka 2 szt,

czosnek 3 ząbki,

sól i pieprz do smaku,

zioła prowansalskie do smaku,

olej do smażenia,


Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną płuczemy, zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy w osolonej wodzie aż kasza będzie miękka i pochłonie całą wodę. Mięso łączymy z jajkami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ugotowana kasza ostygnie to dodajemy ją do mięsa i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. W dłoniach formujemy kotlety i kładziemy je na rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. 

 

Fuczki- Bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

Placki są lekko kwaśne i chrupiące, a w połączeniu z sosem czosnkowym rewelacja!

Podkarpackie smaki

 

Składniki:

 

kapusta kiszona odciśnięta 300 g,

 

mąka pszenna 1 szklanka,

 

mleko 3/4 szklanki,

 

jajko 1 szt,

 

kminek mielony, majeranek, sól i pieprz do smaku,

 

olej do smażenia,

 

majonez 2 łyżki,

 

jogurt naturalny 2 łyżki,

 

czosnek 1 ząbek,

 

zioła prowansalskie szczypta,

 

sól i pieprz do smaku,

 


Sposób przygotowania:

 

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i mleko. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, drobno kroimy i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Ciasto przyprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

Majonez łączymy z jogurtem naturalnym. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku.

 

Usmażone placuszki podajemy z sosem. 

 

 

 

prymat