W związku z tym, że pochodzę z Podkarpacia, postanowiłam przedstawić kilka przepisów na pyszne dania z tego regionu. Na kuchnie podkarpacką miały wpływ różne tradycje narodowe i etniczne: chłopska np. lasowiacka, pasterska wołoska, z której wywodzą się kuchnie Łemków i Bojków, polska dworska kresowa, oraz węgierska, żydowska i austriacka.
Najbardziej znanym wypiekiem na Podkarpaciu jest Proziak, ten smak znany jest mi od dzieciństwa. Moja mama bardzo często wypiekała je na piecu kaflowym...moim ulubionym dodatkiem do nich było swojskie masło i miód. Proziaki dawno temu zastępowały pieczywo, które w zamożnych domach było jadane raz w tygodniu, a w biedniejszych raz na dwa tygodnie. Gdy chleb niestety się kończył, gospodyni zagniatała ciasto na Proziaki, które były gotowe za 15 min. Proziaki to placuszki z kwaśnego mleka, mąki, sody i soli.
Kuchnia Podkarpacka opierała się głównie na kaszach, kapuście, cebuli oraz przetworach mlecznych. Do dziś, te ciekawe dania, o których nie którzy już zapomnieli możemy spróbować w karczmach w Sanoku. Przepisy przygotowywane są tam według tradycyjnych receptur. W spisie ministerstwa rolnictwa figuruje aż 111 produktów z Podkarpacia, zarejestrowanych wyrobów w Polsce. Zapraszam na dwie propozycje na smaczne danie główne, które pochodzi z Podkarpacia. Smacznego :-)
Hreczanyki - podkarpackie mielone
Hreczanyki zrobione są z mięsa mielonego i kaszy gryczanej. Podawać je możemy z sosem na zimno lub z sosem grzybowym, który doskonale się komponuje z mielonymi. Kasza gryczana sprawia, że kotlety są chrupkie, sycące oraz zdrowe.
Składniki:
mięso mielone wieprzowe 500 g,
kasza gryczana 300 g,
jajka 2 szt,
czosnek 3 ząbki,
sól i pieprz do smaku,
zioła prowansalskie do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną płuczemy, zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy w osolonej wodzie aż kasza będzie miękka i pochłonie całą wodę. Mięso łączymy z jajkami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ugotowana kasza ostygnie to dodajemy ją do mięsa i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. W dłoniach formujemy kotlety i kładziemy je na rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Fuczki- Bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty
Placki są lekko kwaśne i chrupiące, a w połączeniu z sosem czosnkowym rewelacja!
Składniki:
kapusta kiszona odciśnięta 300 g,
mąka pszenna 1 szklanka,
mleko 3/4 szklanki,
jajko 1 szt,
kminek mielony, majeranek, sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
majonez 2 łyżki,
jogurt naturalny 2 łyżki,
czosnek 1 ząbek,
zioła prowansalskie szczypta,
sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i mleko. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, drobno kroimy i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Ciasto przyprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Majonez łączymy z jogurtem naturalnym. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku.
Usmażone placuszki podajemy z sosem.