Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z dżemem porzeczkowym

Pleśniak jest bardzo dobrym ciastem,ale ja postanowiłam go jeszcze ulepszyć i przełożyłam go masą budyniową.

Pleśniak z dżemem porzeczkowym

Pleśniak z dżemem porzeczkowymPleśniak z dżemem porzeczkowym

SKŁADNIKI:
CIASTO
mąka- 2 szkl
cukier - 3 łyżki
margaryna -250 g
jajka - 5 szt
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
PRZEŁOŻENIE
mleko- 3 szkl
budyń waniliowy - 2 torebki
cukier -2,5 łyżki
cukier puder do posypania ciasta
dżem porzeczkowy - 1 słoik

 
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć na 1 godz. do zamrażalki. Jedną część ciasta zetrzeć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
MASA BUDYNIOWA
2 szkl mleka zagotować z 2,5 łyżkami cukru. W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotującego się mleka, energicznie mieszając do zgęstnienia, aby nie zrobiły się grudy. Na ciasto wyłożyć dżem porzeczkowy, na dżem wylać gorący budyń, Zetrzeć na budyń 2 część ciasta, włożyć ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak