Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszkowo- racuszkowo

Moja córeczka uwielbia zjadać na śniadanie placuszki wszelkiej maści. A ja nie lubię monotonii w kuchni, dlatego staram się wymyślać najróżniejsze racuszkowo- placuszkowi kombinacje.

Na pierwszy ogień idą Pankejki z bananami. Prosta, pyszna, słodka śniadaniowa kombinacja. Rozgnieciony banan nadaje słodyczy placuszkom, odrobina jogurtu na wierzch i pyszne śniadanie gotowe.

Składniki:
2 dojrzałe banany
50g masła
400g kefiru
200g mąki
Łyżka otrębów pszennych
Łyżka cukru
Łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Jajko
Wykonanie:
Zaczynamy od roztopienia masła, ponieważ musi nieco ostygnąć W misce mieszamy przesianą mąkę z otrębami, solą i proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu rozgniatamy banany widelcem, dodajemy roztrzepane jajko, cukier, kefir i masło. Mieszamy wszystkie składniki i dosypujemy suche składniki. Po dokładnym wymieszaniu smażymy, na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, niewielkie placuszki. W momencie gdy na ich powierzchni zaczynają się pojawiać niewielkie pęcherzyki- przewracamy na drugą stronę.
Podajemy z czym tylko mamy ochotę- u mnie tym razem gęsty jogurt naturalny i syrop klonowy.
 
Placuszkowo- racuszkowo 
Racuchy z jabłkami to taki klasyk znany przez wszystkich. Jabłka są dostępne praktycznie przez okrągły rok. Podczas smażenia w domu pachnie cynamonem- uwielbiam to. Dziś Racuchy z jabłkami w trochę zdrowszej, bo pełnoziarnistej wersji. 

Składniki:
Szklanka mąki pszennej
Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
½ szklanki mleka
2/3 szklanki maślanki
Jajko
2 łyżki drobnego cukru trzcinowego
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 średniej wielkości jabłka
Olej do smażenia
Gęsty jogurt naturalny
Wykonanie:
Jajko z cukrem ubijamy mikserem, dodajemy mleko z maślanką i mieszamy. Dodajemy obie mąki, szczyptę soli, cynamon i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieść konsystencję gęstej śmietany, jak jest zbyt gęste, to dolewamy ciut więcej mleka. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłka.
Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy placki, aż zarumienią się z obu stron. Po usmażeniu, nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym.

Placuszkowo- racuszkowo
 

Nie zawsze mam czas na smażenie małych placuszków, znacznie szybciej można usmażyć duże, grube naleśniki i pokroić je na trójkąty. Naleśnikowe trójkąty z dżemem sprawdzą się w zabiegany dzień. Nawet nie trzeba wyciągać miksera z szafki. 


Składniki:
Szklanka mąki
2 łyżki otrębów pszennych
Szczypta soli
Szklanka mleka
2 jajka
Olej
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę, dodajemy otręby i sól, dolewamy mleko i mieszamy. Do innego naczynia wbijamy dwa jajka i roztrzepujemy widelcem. Wlewamy jajka do reszty składników i całość dokładnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię smarujemy odrobiną oleju i smażymy nieco grubsze naleśniki (ja z tej porcji smażę 3 placki, na patelni o średnicy 24cm). Usmażone naleśniki kroimy na trójkąty i podajemy posmarowane dżemem.

Placuszkowo- racuszkowo
 Lubię wykorzystywać w kuchni sezonowe owoce. Dlatego w moim zestawieniu nie mogło zabraknąć Racuchów z truskawkami. Trochę się ich obawiałam, ale niepotrzebnie, wyszły pyszne i znikały błyskawicznie :)

Składniki:
2 jajka
4 łyżki cukru
150g gęstego jogurtu naturalnego
Szklanka mleka
200g mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
½ kg truskawek
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i ubijamy. Dodajemy mleko, jogurt  i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dolewamy olej i całość dokładnie mieszamy.
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek, połowę z nich rozdrabniamy za pomocą blendera, a drugą połowę kroimy w plasterki.
Truskawki pokrojone w plasterki dodajemy do masy, mieszamy i na rozgrzanej patelni smażymy placuszki- po parę minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.
Podajemy polane sosem ze zmiksowanych truskawek. Sos możemy odrobinę dosłodzić, ale nie jest to konieczne.

Placuszkowo- racuszkowo
 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak