Placuszki z gruszkami
Opublikowano: 20.10.2012

Czasem gdy mam więcej czasu mam ochotę zjeść dobre śniadanie. Kombinuję wtedy, piekę lub zapiekam, gotuję lub smażę. A jeśli smażę to tylko placuszki i najlepiej z owocami :) Tym razem padło na soczyste gruszki
Składniki
- 2 gruszki
- szklanka mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 wody gazowanej
- 2 jajka
- 3 łyżeczki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżeczka oleju
- szczypta soli
Wykonanie:
Gruszki obieram i kroję na drobne kosteczki. Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem ze szczyptą soli. Dodaje żółtka, przesianą mąkę, wodę gazowaną, cukier, mleko, cukier waniliowy, olej i wszystko razem mieszam. Na końcu odstawiam mikser, wsypuję do masy pokrojone gruszki i delikatnie mieszam łyżką. Placuszki smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na ładny rumiany kolor. Placki najlepiej smakują z cukrem pudrem :)
smacznego!
Gruszki obieram i kroję na drobne kosteczki. Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem ze szczyptą soli. Dodaje żółtka, przesianą mąkę, wodę gazowaną, cukier, mleko, cukier waniliowy, olej i wszystko razem mieszam. Na końcu odstawiam mikser, wsypuję do masy pokrojone gruszki i delikatnie mieszam łyżką. Placuszki smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na ładny rumiany kolor. Placki najlepiej smakują z cukrem pudrem :)
smacznego!


