Składniki:
- ok 1/2 kg mąki pszennej
- 250g cukru (u mnie 180g i było idealnie słodkie)
- 200g margaryny
- 2 jajka
- paczka proszku do pieczenia (ja dałam 2 łyżeczki)
- 2 łyżki marmolady (u mnie 3 duże łyżki dżemu porzeczkowego)
Mąkę, proszek, cukier, jajka i margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki zagnieść. Ciasto uformować w kulę i podzielić na dwie części.
Małą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Rozsmarować dżem/ marmoladę. Drugą część ciasta posiekać drobno i wyłożyć na warstwę marmolady. Nie przyklepywać!
* można też nieco zmrozić tą drugą część ciasta a potem zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (175st) i piec około 40 minut.
Smacznego :)