Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Pizza błonnikowa

"CHUDNIEMY SMACZNIE!" cz.17 Kto nie lubi pizzy? (cisza). Ha! Wiedziałam! Wykonana samodzielnie od podstaw jest najsmaczniejsza!
Pizza błonnikowa

Ciasto na pizzę
:
 
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • ok 15-20 g drożdży świeżych
  • duża łyżka miękkiego masła
  • łyżka oleju
  • ok 1/2 kg mąki (lub ciut więcej)- to zależy od mąki.
  • łyżka otrąb owsianych
  • 1.5 sporej łyżki błonnika owsianego
 
W ciepłym mleku wymieszanym z wodą rozpuszczamy drożdże.
Do miski wsypujemy połowę mąki, całą sól, cukier, otręby, błonnik (mieszamy),  dodajemy masło, olej, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto. W międzyczasie dosypujemy stopniowo mąkę. Ciasto musi wyjść gładkie i elastyczne, a nie twarde. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1.5 godziny. Zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
 
Rozwałkowujemy je na stolnicy/ blacie podsypanym mąką i przenosimy na blaszkę do pieczenia. Ja zawsze smaruję blaszkę masłem/ margaryną i ciut oprószam mąką.
 
Składniki możemy dać jakie tylko chcemy.
 
Ja najczęściej ciasto smaruję ketchupem, na to wykładam pieczarki (40dag pokrojonych, podsmażonych, doprawionych), 2 pomidory (pokrojone), małą pierś kurczaka (pokrojona, podsmażona, mocno doprawiona) lub przysmażoną kiełbaskę, posypuję przyprawami (polecam przyprawę do dań z ziemniaków- idealnie współgra z pieczarkami). Możemy też posypać pizzę pokrojoną w piórka cebulką. Dodać groszek, czerwoną fasolę z puszki...
 
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 190-200st na około 20 minut.
Pięć minut przed końcem pieczenia układam na pizzy ser żółty (można też dać mozzarellę).
 
Smacznego :-)

Pizza błonnikowa

Pizza błonnikowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak