Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza błonnikowa

"CHUDNIEMY SMACZNIE!" cz.17 Kto nie lubi pizzy? (cisza). Ha! Wiedziałam! Wykonana samodzielnie od podstaw jest najsmaczniejsza!
Pizza błonnikowa

Ciasto na pizzę
:
 
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • ok 15-20 g drożdży świeżych
  • duża łyżka miękkiego masła
  • łyżka oleju
  • ok 1/2 kg mąki (lub ciut więcej)- to zależy od mąki.
  • łyżka otrąb owsianych
  • 1.5 sporej łyżki błonnika owsianego
 
W ciepłym mleku wymieszanym z wodą rozpuszczamy drożdże.
Do miski wsypujemy połowę mąki, całą sól, cukier, otręby, błonnik (mieszamy),  dodajemy masło, olej, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto. W międzyczasie dosypujemy stopniowo mąkę. Ciasto musi wyjść gładkie i elastyczne, a nie twarde. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1.5 godziny. Zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
 
Rozwałkowujemy je na stolnicy/ blacie podsypanym mąką i przenosimy na blaszkę do pieczenia. Ja zawsze smaruję blaszkę masłem/ margaryną i ciut oprószam mąką.
 
Składniki możemy dać jakie tylko chcemy.
 
Ja najczęściej ciasto smaruję ketchupem, na to wykładam pieczarki (40dag pokrojonych, podsmażonych, doprawionych), 2 pomidory (pokrojone), małą pierś kurczaka (pokrojona, podsmażona, mocno doprawiona) lub przysmażoną kiełbaskę, posypuję przyprawami (polecam przyprawę do dań z ziemniaków- idealnie współgra z pieczarkami). Możemy też posypać pizzę pokrojoną w piórka cebulką. Dodać groszek, czerwoną fasolę z puszki...
 
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 190-200st na około 20 minut.
Pięć minut przed końcem pieczenia układam na pizzy ser żółty (można też dać mozzarellę).
 
Smacznego :-)

Pizza błonnikowa

Pizza błonnikowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak