Piwne serduszka z grilla

Opublikowano: 15.01.2013
Autor: Russkaya
Piwne serduszka z grilla
Nie macie pomysłu na danie z grilla? Chcecie czegoś niestandardowego? Lubicie poszukiwać nowych smaków? Jeśli tak, to coś w sam raz dla Was! Zrobiłam jako przystawkę, ot tak żeby coś przekąsić przed obiadem. I wiecie co? Strzał w dziesiątkę. Wszyscy się zajadali, chwaląc co chwila, że pyszne :) Bo faktycznie było pyszne. Z podanych proporcji otrzymałam 12 szaszłyków.



Składniki:

  • 700g serduszek drobiowych
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 5 ząbków czosnku

 

 

Sos (dla 1 osoby):

  • 2-3 czubate łyżki ketchupu
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka serka ricotta
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta chili

 

Podane składniki na sos mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki.

 

Serduszka płuczemy, przekładamy do miski,  oprószamy solą i pieprzem.

Piwo mieszamy z olejem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatę wylewamy na serduszka, posypujemy je suszonym oregano. Odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Mogą stać też całą noc.

Nadziewamy je na patyczki (warto namoczyć wcześniej patyczki w wodzie, około 30 minut) i grillujemy około pół godziny.

Podajemy z sosem i...piwem :)

 


prymat