Składniki:
- 700g serduszek drobiowych
- 1/2 szklanki piwa
- 1/2 szklanki oleju
- sól
- pieprz
- oregano
- 5 ząbków czosnku
Sos (dla 1 osoby):
- 2-3 czubate łyżki ketchupu
- łyżka majonezu
- łyżeczka serka ricotta
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta chili
Podane składniki na sos mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki.
Serduszka płuczemy, przekładamy do miski, oprószamy solą i pieprzem.
Piwo mieszamy z olejem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatę wylewamy na serduszka, posypujemy je suszonym oregano. Odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Mogą stać też całą noc.
Nadziewamy je na patyczki (warto namoczyć wcześniej patyczki w wodzie, około 30 minut) i grillujemy około pół godziny.
Podajemy z sosem i...piwem :)