Pikantne placuszki z cukini

Opublikowano: 05.01.2013
Autor: Russkaya
Pikantne placuszki z cukini
Placuszki okazały się naprawdę smacznym i sycącym obiadem. Podałam je z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Pychota!



Składniki:

  • ok. 600g cukini
  • jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka pikantnej przyprawy do grilla (np Grill meksykański z Kotanyi)
  • ciut pieprzu

 

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (jeśli chcecie to możecie ją obrać). Przekładamy do miseczki (jeśli puści za dużo soku to odlewamy go) .

Dodajemy jajko, mąkę, przyprawy i dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy placki.

 

Sos:

  • mały jogurt naturalny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub oregano

 

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy z jogurtem i oregano.

Schładzamy w lodówce.

 

Smacznego!

 


prymat