Składniki:
- 400g mąki
- kostka margaryny
- 100g serka topionego
- 2 łyżki przyprawy do dań meksykańskich
- łyżeczka granulowanego czosnku
- białko z jajka
- sezam/ mak do posypania
Mąkę, przyprawy, margarynę, serki siekamy nożem i przygotowujemy tak jak zwykłe ciasto kruche. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Rozwałkowujemy ciasto na placek grubości około 3 mm (można i mniej) i wycinamy foremkami ciasteczka. Możne je pokroić nożem lub radełkiem na kwadraty, jak kto woli.
Białko rozkłócamy i smarujemy nim każde ciasto, posypujemy wierzch sezamem/makiem.
Pieczemy w temp 175st aż nabiorą ładnego kolorku.
Serdecznie Wam je polecam! Idealne jako przekąska na imprezę lub do piwa :-) a także do zwykłego pochrupania przed TV.