Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne ciasteczka serowe

Genialne. Kruche, pikantne, na bazie serków topionych. Tak, są wyjątkowe. Pokochałam je tak bardzo, że na stałe wchodzą do naszego słodkiego menu :-)

Pikantne ciasteczka serowe


Składniki:

  • 400g mąki
  • kostka margaryny
  • 100g serka topionego
  • 2 łyżki przyprawy do dań meksykańskich
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • białko z jajka
  • sezam/ mak do posypania

 

Mąkę, przyprawy, margarynę, serki siekamy nożem i przygotowujemy tak jak zwykłe ciasto kruche. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

Rozwałkowujemy ciasto na placek grubości około 3 mm (można i mniej) i wycinamy foremkami ciasteczka. Możne je pokroić nożem lub radełkiem na kwadraty, jak kto woli.

Białko rozkłócamy i smarujemy nim każde ciasto, posypujemy wierzch sezamem/makiem.

Pieczemy w temp 175st aż nabiorą ładnego kolorku.

 

Serdecznie Wam je polecam! Idealne jako przekąska na imprezę lub do piwa :-) a także do zwykłego pochrupania przed TV.

 

pikantne ciasteczka serowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak