Pierwszy dzień lata z Robertem Sową
Opublikowano: 22.06.2011
Zapraszamy do obejrzenia siódmego już odcinka drugiego sezonu wideo bloga Roberta Sowy. W pierwszy dzień kalendarzowego lata Robert Sowa poradzi nam w jaki sposób połączyć sezonowe truskawki z wyśmienitym smakiem kaczki.
Zwyczaje nocy świętojańskiej posiadają długą tradycję. Kiedyś po nocnych poszukiwaniach kwiatu paproci i po skakaniu przez ogniska w Noc Kupały, należało się odpowiednio posilić. Zapraszamy zatem do zasmakowania w prawdziwie letnim daniu z ciekawymi połączeniami.
Wideo blog Roberta Sowy w serwisie DoradcaSmaku.pl to cykliczne spotkania z mnóstwem świetnych przepisów na różne okazje, intrygującymi ciekawostkami oraz sprawdzonymi trickami kulinarnymi. Wszystko opatrzone mistrzowskim komentarzem cenionego specjalisty od gotowania.
Zapraszamy do oglądania odświeżonej odsłony, a wraz z nią – nowych smaków – podzielcie się z nami opiniami o wprowadzonych zmianach!
Zwyczaje nocy świętojańskiej posiadają długą tradycję. Kiedyś po nocnych poszukiwaniach kwiatu paproci i po skakaniu przez ogniska w Noc Kupały, należało się odpowiednio posilić. Zapraszamy zatem do zasmakowania w prawdziwie letnim daniu z ciekawymi połączeniami.
Wideo blog Roberta Sowy w serwisie DoradcaSmaku.pl to cykliczne spotkania z mnóstwem świetnych przepisów na różne okazje, intrygującymi ciekawostkami oraz sprawdzonymi trickami kulinarnymi. Wszystko opatrzone mistrzowskim komentarzem cenionego specjalisty od gotowania.
Zapraszamy do oglądania odświeżonej odsłony, a wraz z nią – nowych smaków – podzielcie się z nami opiniami o wprowadzonych zmianach!
Sposób przygotowania
Oczyszczone i umyte piersi z kaczki zamarynować w oliwie z przyprawą do drobiu po myśliwsku Prymat, oprószyć pieprzem, obłożyć gałązkami rozmarynu i odstawić do lodówki na około 8 godzin. Na rozgrzanej oliwie zeszklić szalotki, dodać grzyby, po chwili smażenia wlać bulion, a następnie dodać biały krem balsamico. Gdy sos zacznie gęstnieć, doprawić do smaku, dodać cząstki truskawek i posiekane listki mięty.
Kaczkę wyjąć z marynaty, obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, a następnie piec około 12 minut w temperaturze 200ºC.
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i przełożyć na chwilę na papierowy ręcznik. Następnie każdą pierś pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznych grzybach z truskawkami. Tak przygotowane danie podawać z bukietem chrupiących sałat i marynowanymi kaparami.