Pierś z kurczaka, czyli mięso delikatne i smaczne :)

Pierś z kurczaka to mięso, co do którego mój najstarszy syn ma największą "słabość". Od zawsze, gdy my jemy pieczeń wieprzową, czy ogólnie nie-drobiowe mięso, specjalnie dla niego muszę przygotować właśnie pierś. Na szczęście nie zawsze musi być w formie tradycyjnych kotletów panierowanych w bułce tartej, co daje mi możliwość wypróbowania różnych z nią kombinacji...
Kiedyś kupowałam zazwyczaj w formie podwójnej, jednak w domu i tak zazwyczaj kroiłam ją na pół, wobec czego od dłuższego już czasu preferuję pojedyncze piersi. Jest to też wersja bardziej opłacalna, bo nie musimy płacić za kość, którą z reguły i tak się wyrzuca...Poza tym mięso oddzielone już od kości ma ładną formę, co nie zawsze mi się udawało w czasie jej usuwania:)
Poza tym pierś z kurczaka, obok karczku, jest chyba najczęściej przygotowywanym mięsem na grillu, bo wystarczy tylko pomysł na marynatę i potem dosłownie chwila na rozgrzanym ruszcie, by cieszyć się nader apetycznym mięsiwem:) Przynajmniej u mnie w domu tak jest, że stosunkowo często, zwłaszcza o tej prze roku, gdy sezon grillowy w pełni, w weekend serwuję moim domownikom pierś pieczoną na ruszcie... :)
I jeszcze jedno pierś z kurczaka smakuje chyba pod każdą postacią. Chodzi o to, że podana w wersji pieczonej, smażonej, duszonej, czy gotowanej i tak będzie mięsem apetycznym. I nie ważne, czy podamy ją w całości, kawałkach, czy w postaci kotleta...Ma w sobie coś, co czyni ją łatwą w przygotowaniu i przyjemną w konsumowaniu... :)
A skoro o konsumpcji mowa, to teraz kilka pomysłów na pierś z kurczaka.
Jako pierwsza - pierś nadziewana serem i panierowana w sezamie.
Do jej przygotowania musimy posiadać:
- pierś z kurczaka 3-4 szt
- ser żółty 100-150 g
- bułka tarta 4-5 łyżek
- sezam 4-5 łyżek
- jaja 1-2 szt
- mąka pszenna 2-3 łyżki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Piersi dokładnie myjemy, osuszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Następnie nacinamy tworząc kieszonki. W powstałe otwory wsadzamy plasterki sera, ilość wg upodobań :) Bułkę tartą mieszamy z ziarnami sezamu. Mięso najpierw obtaczamy w mące, potem w jaju, a na koniec w bułce wymieszanej z sezamem, mocno dociskając panierkę do mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju, w dość dużej ilości tłuszczu, z racji tego, że mięso jest stosunkowo "grube"... Gdy pierś się zarumieni z obu stron możemy ją podawać np. z gotowanym ryżem i marchewką z wody.
Teraz kolej na propozycję w stylu włoskim - pierś z bazylią i mozzarellą owinięta w prosciutto.
Do jej przygotowania potrzebujemy:
- pierś z kurczaka 2 szt
- mozzarella 1/2 kulki
- bazylia świeża 2-3 gałązki
- szynka parmeńska-prosciutto 4 plastry
- sól do smaku
- masło lub margaryna do formy
Mięso myjemy, dokładnie osuszamy i nacinamy. "Kieszeń" solimy i wypełniamy umytymi liśćmi bazylii oraz plastrami sera. Zawijamy w prosciutto. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przekładamy do niego zawinięte piersi. Naczynie należy przykryć, by w czasie pieczenia mięso za bardzo nie wyschło. Pieczemy w nagrzanym do ok. 150 stopni piekarniku przez ok. 30 min. Podajemy np. z jarzynami z wody :)
Czas teraz na ślimaczki z piersi w ziołach .
Aby je przygotować potrzebujemy:
- pierś z kurczaka 2 szt
- papryka słodka mielona 1 łyżeczka
- kucharek 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- olej do smażenia
Przyprawy wysypujemy na talerz i mieszamy ze sobą. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w paski. Najpierw smarujemy oliwą, a następnie obtaczamy w przyprawach. Nadmiar strzepnąć. Paski mięsa rolujemy i spinamy wykałaczką. W rondelku rozgrzewamy olej (musi go być dość sporo,ponieważ ślimaki smaży się w głębokim tłuszczu) i smażymy ślimaczki przez ok. 4 min., po czym obracamy i kolejne 4 min. Usmażone, na papierze odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy np. z frytkami i jarzynami.
I na zakończenie pierś nacinana z serem.
Do jej przygotowania musimy się zaopatrzyć w:
- pierś z kurczaka 3 szt
- masło 1-2 łyżki
- ser żółty 5-6 plastrów
- kucharek 1/2 łyżeczki
- oregano 1/2 łyżeczki
- papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i robimy w nich nacięcia co 2-3 cm. W otwory wkładamy plasterki żółtego sera (ilość i grubość sera wedle uznania). Przyprawiamy wymieszanymi wcześniej przyprawami. Na patelni rozgrzewamy masło i kładziemy gotowe piersi. Mięso dusimy pod przykryciem przez ok. 15 min. Podajemy np. ze smażonymi pieczarkami.
Tak więc reasumując. Mięso z piersi kurczaka jest bardzo "przyjemnym" mięsem, z którego możemy wyczarować naprawdę apetyczne potrawy... Polecam i życzę smacznego :)