Pierożki TRIO
Składniki na ciasto:
- 200g miękkiej margaryny
- 250ml kefiru
- ok 1/2 kg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- 2 jajka
Mąkę mieszamy z proszkiem i solą.
Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, okręcamy folią i schładzamy w lodówce godzinkę.
Nadzienie:
- 6 jajek, ugotowanych na twardo
- duuuży pęczek szczypioru
- 100g sera topionego (takiego prostokątnego)
- sól , pieprz
dodatkowo:
- jajko
- kminek
Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i kroimy w małą kosteczkę.
Szczypiorek płuczemy i szatkujemy. Dodajemy do jajek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Serek kroimy na mniejsze kawałki.
Ciasto wałkujemy na blacie/ stolnicy i szklanką wycinamy kółeczka. Na środek każdego nakładamy po łyżeczce nadzienia i kawałeczek serka topionego. Zlepiamy brzegi, formując pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Pieczemy w 190st aż nabiorą ładnego koloru.
Smacznego!