Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki TRIO

Dlaczego trio? Bo ich nadzienie stanowią 3 pyszne składniki- jajka, szczypiorek i serek topiony! Zgrało się to ze sobą tak dobrze, że pierożki zostały zjedzone momentalnie! Jedliśmy jeszcze gorące, parząc sobie przy tym usta ;)

Pierożki TRIO


Składniki na ciasto:

  • 200g miękkiej margaryny
  • 250ml kefiru
  • ok 1/2 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka

 

Mąkę mieszamy z proszkiem i solą.

Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, okręcamy folią i schładzamy w lodówce godzinkę.

 

Nadzienie:

  • 6 jajek, ugotowanych na twardo
  • duuuży pęczek szczypioru
  • 100g sera topionego (takiego prostokątnego)
  • sól , pieprz

 

dodatkowo:

  • jajko
  • kminek

 

Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i kroimy w małą kosteczkę.

Szczypiorek płuczemy i szatkujemy. Dodajemy do jajek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Serek kroimy na mniejsze kawałki.

 

Ciasto wałkujemy na blacie/ stolnicy i szklanką wycinamy kółeczka. Na środek każdego nakładamy po łyżeczce nadzienia i kawałeczek serka topionego. Zlepiamy brzegi, formując pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kminkiem.

Pieczemy w 190st aż nabiorą ładnego koloru.

Smacznego!

 

Pierożki TRIO

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak