Pierożki na deser

Pierogi. Każdy z nas ma swoje ulubione. Najbardziej popularne są chyba pierogi ruskie. Najczęściej podawane z podsmażaną cebulką,jeszcze inni lubią pierożki ze śmietaną lub odsmażane na patelni.
Ale pierogi,to nie tylko danie główne. Pierogi śmiało podać jako deser. Wyobraźcie sobie tylko..ciasto kakaowe,a w środku słodki twarożek. Wszystko podane z kleksem bitej śmietany. 'Niebo w gębie!"
Pierogi kakaowe z twarożkiem
250 g mąki
3 łyżki kakao
1 łyżka oleju
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
400 g mielonego twarogu
1 żółtko
250 g kremówki
sól
1/2 szklanki gorącej wody
Mąkę przesiej,dodaj olej,kakao i wodę. Wyrób ciasto.
Zagnieć w kulkę,przykryj ściereczką i odstaw.
Twarożek wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym dokładnie wymieszaj. Dodaj żółtko i wymieszaj ponownie.
Ciasto wyłóż na stolnice i cienko rozwałkuj. Wycinaj krążki na pierogi. Na każdy nałóż pełną łyżeczkę sera i sklej.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok 3 minuty od momentu kiedy wypłyną na wierzch.
Gotowe pierożki najlepiej podawać z ubitą kremówką,posypane np cukrem pudrem lub polane miodem.
Świetnie sprawdzą się jako obiad,deser, czy nawet przystawka.