Składniki:
ciasto: 0,5 kg mąki
1 jajko
woda
sól
1 farsz:
2 szkl. soczewicy brązowej lub zielonej
4 szkl. wody sól,
pieprz curry,
papryka słodka
cebula
olej
2 farsz:
ziemniaki ugotowane
cebula
sól,
pieprz
olej
Wykonanie:
Soczewicę zalać wodą i ugotować. Cebulkę zeszklić na oleju, dodać przyprawy i soczewicę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z podsmażoną cebulką, doprawić (nie żałować pieprzu). Wszystkie składniki na ciasto dokładnie połączyć i zagniatać do momentu, aż będzie elastyczne. Następnie rozwałkować, wycinać krążki, na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotować ok 3 minuty, od momentu wypłynięcia.