Piernik na święta w dwóch odsłonach

Opublikowano: 12.12.2013
Autor: alaaa
Piernik na święta w dwóch odsłonach
Na święta Bożego Narodzenia piernik to obowiązkowy wypiek u mnie w domu. Jest bardzo dużo przepisów na piernik, ja już kilka wypróbowałam ale jeśli chodzi o moją rodzinkę to ten smakuje nam najlepiej. W trakcie pieczenia zapach, aromat przypraw i miodu który roznosi się po mieszkaniu jest po prostu rewelacyjny i wprowadza już w świąteczny nastrój. Co ważne, ten piernik nadaje się do konsumpcji zaraz po upieczeniu. Zawsze piekłam go w keksówce a w tym roku poszłam trochę dalej i upiekłam go w formie tortu. Wyszło bardzo smacznie i efektownie. Zaskoczyłam domowników i smakiem i efektem końcowym.

Z podanego przepisu zrobiłam dwie wersje piernika. Jeden z marcepanem i powidłami a drugi to w formie tortu z kremem z kaszy manny i powidłami śliwkowymi. Obydwie wersje polecam bo są pyszne.

Składniki:

0,5 szkl wody
4 łyżki kakao
1 przyprawa do pierników
1i 3/4 szkl cukru
4 łyżki miodu
25 dkg margaryny lub masła
2 łyżeczki cukru waniliowego z nutą kardamonu
3 szkl mąki krupczatki
5 szt jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem z kaszy manny
250 ml mleka
1/4 szkl cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
37 ml kaszy manny (błyskawiczna)
125 g margaryny lub masła
2- 3 łyżki soku z cytryny
Polewa czekoladowa
0,5 szkl cukru pudru
2 łyżki kakao
5 łyżek wody
50 g margaryny lub masła
1 czekolada gorzka
Dodatkowo
powidła śliwkowe

Przygotowanie

Wodę,kakao, miód,przyprawę do piernika, cukry, margarynę zagotować i ostudzić. Do przestudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i zmiksować na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do silikonowej tortownicy o średnicy 25 cm.Piec około 1 h w 160 st. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli zwykła tortownica to wysmarować i wysypać bułką tartą. Krem z kaszy manny: Z mleka odlać 1/3 szk i wymieszać w nim kasze mannę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszaną kaszę mannę i gotować około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą żeby nie powstał kożuch i wystudzić. Margarynę utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej kaszy manny. Na koniec dodać sok z cytryny. Polewa czekoladowa: W garnuszku wymieszać kakao z cukrem pudrem, dodać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, mieszać. Gdy polewa zacznie tężeć i będzie letnia polać ciasto. Ciasto przekroić 3 razy, uzyskując 4 placki. Warstwy ciasta: placek, połowa kremu, placek, powidła śliwkowe, placek, druga połowa kremu, placek, cienko posmarować powidłami, polać polewą czekoladową i udekorować.

 

Piernik na święta w dwóch odsłonach

Piernik na święta w dwóch odsłonach 

Druga propozycja piernika to z marcepanem i powidłami. Przepis na ciasto ten sam ale przełożony marcepanem i powidłami śliwkowymi. Przepis jest w mojej księdze na Doradcy Smaku. https://www.doradcasmaku.pl/przepis/190985/swiateczny-piernik-z-marcepanem-i-powidlami.html

Piernik na święta w dwóch odsłonach

 



prymat