Pieprz - "król przypraw"

Opublikowano: 24.11.2015
Autor: dollce
Pieprz - "król przypraw"
Jedna z najpopularniejszych przypraw. Pieprz czarny jako przyprawa, jest wszechobecny we współczesnym świecie.

Nazywany "królem przypraw”, pieprz ma długą historię używany jako przyprawa, konserwant, a nawet waluta. Pieprz nadaje doskonałą głębię prawie każdej potrawie.

 

 

Pieprz -

Pochodzi z Azji, uprawiany jest dla owoców, które są zwykle suszone i stosowane jako przyprawa.
Suszony, zmielony pieprz jest stosowany od starożytności, zarówno dla jego smaku, jak i w tradycyjnej medycynie. Jest to jedna z najbardziej typowych przypraw stosowana w kuchni. Pikanterii czarnego pieprzu nadaje piperyna. Niektóre źródła podają, że piperyna drażni nozdrza, powodując kichanie. Jedna łyżka mielonego czarnego pieprzu zawiera umiarkowane ilości witaminy K, żelaza i manganu.

Czarny, biały, zielony czy czerwony - wszystkie pochodzą z tej samej winorośli. Rosną w gronach i są zbierane w różnych fazach wzrostu.

Pieprz -

ZIELONY
Otrzymuje się go z niedojrzałych, zielonych owoców rośliny czarnego pieprzu. Zielony pieprz nie jest tak palący i ma wyszukany, wyrazisty, odświeżający smak. Stosuje się go do przyprawiania ryb, zup, mięs i sosów.

BIAŁY
Pieprz biały mielony jest często używany w kuchni chińskiej i tajskiej, a także w potrawach takich jak sałatki, jasne sosy i puree. Pieprz biały ma nieco inny smak, z powodu braku pewnych związków występujących w zewnętrznej warstwie owoców. Biały pieprz ma smak mniej palący i bardziej subtelny niż czarny.

CZARNY
Pieprz czarny jest stosowany zarówno jako przyprawa i lek. Piperyna, która jest obecna w pieprzu, powoduje jego pikantności. Od czasów starożytnych, pieprz czarny jest jednym z najczęściej notowanych przypraw na świecie. Pieprz czarny jest również bardzo dobrym środkiem przeciwzapalnym.

CZERWONY
Najrzadziej spotykany rodzaj pieprzu, o słodko-gorzkim smaku, jest łagodniejszy niż czarny pieprz. Idealnie pasuje do mięs, ryb, owoców morza, zup, marynat oraz sosów.


Z powodu swoich właściwości antybakteryjnych, pieprz jest również wykorzystywany do przechowywania żywności.

Pieprz -

Korzyści zdrowotne czarnego pieprzu:

  • jest silnym antyutleniaczem;
  • zwiększa wydzielanie kwasu w żołądku, co ułatwia trawienie;
  • pomaga zapobiegać powstawaniu gazów jelitowych;
  • pobudza apetyt;
  • jest dobrym źródłem manganu i żelaza;
  • działa rozkurczowo;
  • obniża ciśnienie we krwi;
  • pomaga dotlenić tkanki;
  • stosowany miejscowo ma działanie znieczulające;
  • pomaga zwalczyć stany zapalne;
  • działa moczopędnie;
  • ma właściwości antybakteryjne.

 

Pieprz -

prymat