Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

PIEKĘ CHLEB

Chyba zaczyna mnie wciągać.

Po pierwszych sukcesach w pieczeniu chleba postanowiłam posunąć się krok na przód. Pomyślałam więc, że upiekę chleb z dodatkiem jakiegoś nowego składnika. A mianowicie zamarzył mi się chleb z cebulą. Bardzo lubimy taki chleb, niestety u nas w sklepie go nie ma. Co prawda, w mojej miejscowości jest piekarnia, w której pieką wspaniały chleb cebulowy. Ale, o ironio, po ten chleb muszę jechać do oddalonego o 15 km miasta, a nawet tam nie zawsze go dostanę.

Więc cóż zrobić, jak mam ochotę właśnie na chleb z cebulą? Pomyślałam, że upiekę go sama. I oto co mi wyszło:

 

CHLEB Z CEBULĄ


PIEKĘ CHLEB

3 szklanki mąki tortowej

2 szklanki mąki pełnoziarnistej

150 g otrębów owsianych

1 czubata łyżka soli

1 łyżeczka cukru

1,5 szklanki ciepłej wody

1 szklanka ciepłego mleka

2 bardzo duże cebule

50 g (pół kostki) drożdży

olej do smażenia

białko do posmarowania wierzchu chleba

 

Najpierw usmażyłam cebulę. Pokroiłam ją w kostkę i zrumieniłam na oleju, doprawiłam do smaku solą. Zostawiłam, żeby przestygła. Drożdże rozpuściłam w mleku z dodatkiem cukru i 1 czubatej łyżeczki mąki, zostawiłam do wyrośnięcia.

PIEKĘ CHLEB         PIEKĘ CHLEB

 

Obie mąki wymieszałam z otrębami i solą. Do mąki wlałam wodę, rozczyn drożdżowy i dodałam cebulę.

PIEKĘ CHLEB         PIEKĘ CHLEB

 

Wymieszałam, zagniotłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagniotłam ciasto, przełożyłam je do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy i ponownie zostawiłam do wyrośnięcia, ale tym razem na ok. pół godziny.

PIEKĘ CHLEB

 

Przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałam białkiem jaja. Piekłam w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Żeby sprawdzić czy chleb jest już gotowy , należy po upieczeniu postukać go od spodu. Jeżeli wydaje głuchy odgłos, to chleb jest gotowy.

PIEKĘ CHLEB          PIEKĘ CHLEB

 

PIEKĘ CHLEB

 

Przyznam, że ten chleb smakował nam najbardziej z dotychczas upieczonych przeze mnie. Moja przygoda z pieczeniem chleba trwa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak