szynka / goździki / jałowiec / pieprz / chrzan / borówka
Idealnie soczysta w środku i chrupiąca z zewnątrz szynka kąpała się 24 godziny w solance, następnie suszyła 4 godziny w lodówce i powoli piekła się w piekarniku przez 2 godziny 30 minut.
Czas przygotowania: ok. 30 h 30 min
Ilość porcji: 6
|
Stopień trudności: łatwy ♦
Stopień ostrości: lekko pikantne ♦♦
|
- Składniki: 1 kg szynki wieprzowej
pieprz ziarnisty 1 łyżeczka goździki 6 szt
- solanka: sól 2 czubate łyżki
woda 1 l liście laurowe 3 szt ziele angielskie 3 ziarenka jagody jałowca 3 ziarenka chili peperoncini suszone 2 szt kolendra ziarna 0,5 łyżeczki
- sos borówkowy: chrzan tarty 3 łyżeczki
borówki 3 łyżeczki sos z pieczenia mięsa
- do podania: ziemniaki
natka pietruszki
|
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wsypać 2 łyżki soli i zalać 1 litrem zimnej wody. 2. Przyprawy do solanki uprażyć na suchej patelni ok. 1 minutę. 3. Do solanki włożyć szynkę i przyprawy, odstawić do lodówki na 24 h. 4. Szynkę dokładnie osuszyć, wstawić na ok. 4 h do lodówki. 5. Naciąć tłuszcz w kratkę, natrzeć mięso tłuczonym pieprzem. 6. Szynkę naszpikować goździkami, przełożyć do brytfanki. 7. Szynkę piec przez 10 minut w 240 stopniach C, następnie przykryć. 8. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec mięso przez 2 h 20 minut. 9. Po 1 godzinie pieczenia szynkę obrócić na drugą stronę. 10. Po 2 godzinach zdjąć folie aluminiową i piec jeszcze 20 minut. 11. Na 10 minut przed końcem pieczenia mięso obrócić.
Przygotowanie sosu borówkowego:
1. Sos powstały w brytfance po pieczeniu mięsa przelać do garnka. 2. Dodać konfiturę z borówek i chrzan, zagotować mieszając, gotować 1 minutę.
|

Podczas moczenia szynki w solance, mięso przewrócić parę razy i docisnąć, by solanka jak najlepiej przeniknęła do mięsa. W trakcie pieczenia szynkę polewać sosem wytworzonym w brytfance co 20 minut. Jeśli sos za bardzo odparuje można dolać trochę gorącej wody. Przed krojeniem mięso przykryć folią aluminiową i odczekać ok. 10 – 20 minut, aby soki w mięsie równomiernie się rozłożyły.
Pieczona szynka z solanki najlepiej smakuje podana z gotowanymi ziemniakami posypanymi posiekaną natką pietruszki oraz polana sosem borówkowym. Pieczona szynka świetnie sprawdzi się także na zimno jako domowa wędlina do kanapek.