Pieczona szynka z solanki

Opublikowano: 07.02.2016
Pieczona szynka z solanki
szynka / goździki / jałowiec / pieprz / chrzan / borówka Idealnie soczysta w środku i chrupiąca z zewnątrz szynka kąpała się 24 godziny w solance, następnie suszyła 4 godziny w lodówce i powoli piekła się w piekarniku przez 2 godziny 30 minut.

szynka / goździki / jałowiec / pieprz / chrzan / borówka

Idealnie soczysta w środku i chrupiąca z zewnątrz szynka kąpała się 24 godziny w solance, następnie suszyła 4 godziny w lodówce i powoli piekła się w piekarniku przez 2 godziny 30 minut. 

http://chiliczosnek.pl/pieczona-szynka-z-solanki/

Czas przygotowania: ok. 30 h 30 min 

 

Ilość porcji: 6 

Stopień trudności: łatwy ♦ 

 

Stopień ostrości: lekko pikantne ♦♦ 

 

  • Składniki: 1 kg szynki wieprzowej
                        pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
                        goździki 6 szt

 

  • solanka: sól 2 czubate łyżki
                     woda 1 l
                     liście laurowe 3 szt
                     ziele angielskie 3 ziarenka
                     jagody jałowca 3 ziarenka
                     chili peperoncini suszone 2 szt
                     kolendra ziarna 0,5 łyżeczki

 

  • sos borówkowy: chrzan tarty 3 łyżeczki
                                   borówki 3 łyżeczki
                                   sos z pieczenia mięsa

 

  • do podania: ziemniaki
                           natka pietruszki

Sposób przygotowania:

 

1. Do garnka wsypać 2 łyżki soli i zalać 1 litrem zimnej wody.
2. Przyprawy do solanki uprażyć na suchej patelni ok. 1 minutę.
3. Do solanki włożyć szynkę i przyprawy, odstawić do lodówki na 24 h.
4. Szynkę dokładnie osuszyć, wstawić na ok. 4 h do lodówki.
5. Naciąć tłuszcz w kratkę, natrzeć mięso tłuczonym pieprzem.
6. Szynkę naszpikować goździkami, przełożyć do brytfanki.
7. Szynkę piec przez 10 minut w 240 stopniach C, następnie przykryć.
8. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec mięso przez 2 h 20 minut.
9. Po 1 godzinie pieczenia szynkę obrócić na drugą stronę.
10. Po 2 godzinach zdjąć folie aluminiową i piec jeszcze 20 minut.
11. Na 10 minut przed końcem pieczenia mięso obrócić.

 

Przygotowanie sosu borówkowego:

1. Sos powstały w brytfance po pieczeniu mięsa przelać do garnka.
2. Dodać konfiturę z borówek i chrzan, zagotować mieszając, gotować 1 minutę.


Pieczona szynka

 

Podczas moczenia szynki w solance, mięso przewrócić parę razy i docisnąć, by solanka jak najlepiej przeniknęła do mięsa. W trakcie pieczenia szynkę polewać sosem wytworzonym w brytfance co 20 minut. Jeśli sos za bardzo odparuje można dolać trochę gorącej wody. Przed krojeniem mięso przykryć folią aluminiową i odczekać ok. 10 – 20 minut, aby soki w mięsie równomiernie się rozłożyły.

Pieczona szynka z solanki najlepiej smakuje podana z gotowanymi ziemniakami posypanymi posiekaną natką pietruszki oraz polana sosem borówkowym. Pieczona szynka świetnie sprawdzi się także na zimno jako domowa wędlina do kanapek.

prymat