Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczenie na Wielkanocny stół.

Jak świąteczny stół to wędliny. Ja proponuję przygotować je własnoręcznie, bo takie domowe są najlepsze. Zapewniam, że posmakują każdemu. Ciekawi co dla Was przygotowałam? Zaglądnijcie do wpisu to się przekonacie.

Jak świąteczny stół to wędliny. Ja proponuję przygotować je własnoręcznie, bo takie domowe są najlepsze. Zapewniam, że posmakują każdemu. Ciekawi co dla Was przygotowałam? Zaglądnijcie do wpisu to się przekonacie.

 

Mam dla Was dwie propozycje na domowe wędliny. Obie propozycje są na bazie mielonego mięsa. Pierwsza to pieczeń z jajkiem, chyba większość ją zna, ale ja wzbogaciłam ją orzeszkami ziemnymi, które wcześniej uprażyłam. Upieczoną i wystudzoną pieczeń kroimy w plastry, można ją podać z chrzanem, będzie pysznie. Drugą moją propozycją jest również pieczeń mielona, ale tym razem upieczona z pieczarkami i ketchupem, tak może trochę nietypowo, ale bardzo aromatycznie i pysznie. Takimi pieczeniami można zaskoczyć gości i rodzinę, tak naprawdę to nie wymagają dużo pracy i czasu, a wiemy z czego są zrobione. Bardzo polecam. Serdecznie zachęcam do wypróbowania któregoś przepisu. Smacznego.

 

Przepisy na pyszne pieczenie:


1. Pieczeń z jajkiem i orzeszkami.


Częstuję Was pyszną pieczenią, którą wzbogaciłam prażonymi orzeszkami ziemnymi i jajkiem. Orzeszki są bardzo wyczuwalne w smaku i lekko chrupią, a jajko dodaje pieczeni Wielkanocnego akcentu.

A jak wiadomo domowe wędliny są najlepsze i najpyszniejsze, pięknie pachną i smakują. Bardzo zachęcam do przygotowania domowych wędlin. Zapraszam :)

 

Pieczenie na Wielkanocny stół.


Składniki:


Masa mięsna:

1 kg surowej szynki wieprzowej

3 jajka

2 duże ząbki czosnku

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

3 duże jajka

1 bułka pszenna

pół szklanki obranych orzeszków ziemnych


Dodatkowo:

4 jajka ugotowane na twardo

1 łyżka oleju

2 łyżki bułki tartej


Wykonanie:

 

1. Masa mięsna: Obrane orzeszki rumienimy na suchej i gorącej patelni, studzimy. wsypujemy je do woreczka i za pomocą wałka kruszymy. Mięso dokładnie oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy, następnie mielimy razem z mięsem. Przekładamy do miski. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy do zmielonego mięsa, wbijamy również jajka, dodajemy orzeszki, sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy.


2. Do pieczenia: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej połowę masy mięsnej, układamy na długość jajka i przykładamy pozostałą masą mięsną. Masę lekko uklepujemy.


3. Pieczenie: Pieczeń pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Upieczona pieczeń będzie odchodziła od ścianek foremki i będzie z wierzchu zrumieniona.Studzimy.


4. Podanie: Dobrze wystudzoną pieczeń kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.


Rady:

Upieczona pieczeń będzie odchodziła od ścianek foremki i będzie z wierzchu zrumieniona.

 

2. Pieczeń z szynki z pieczarkami i ketchupem.


Nie od dziś wiadomo, że domowe wędliny są najlepsze. Wiemy z czego są zrobione. Bardzo polecam robić je samodzielnie, co prawda wymaga to trochę czasu, ale zapewniam, że warto. Smak i zapach nie do opisania. Tym razem przygotowałam pyszną pieczeń z szynki z pieczarkami i pikantnym ketchupem, takie połączenie jest super i pięknie pachnie podczas pieczenia. Pieczeń ma dwie wady szybko znika i trochę źle się kroi przez te pieczarki, dlatego do zdjęcia ukroiłam taki gruby plaster. Polecam ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Zapraszam :)

 

Pieczenie na Wielkanocny stół.


Składniki:


Na pieczeń:

1 kg surowej szynki wieprzowej

1 duża bułka pszenna

3 jajka

3 ząbki czosnku

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

1 liść laurowy

2 kulki ziela angielskiego

kilka ziarenek pieprzu czarnego


Na pieczarki:

50 pieczarek

kilka łyżek ketchupu pikantnego

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

olej do smażenia


Dodatkowo:

1 łyżka oleju

2 łyżki bułki tartej


Wykonanie:


1. Masa mięsna: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy, następnie mielimy razem z mięsem. Przekładamy do miski. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy do zmielonego mięsa, wbijamy również jajka, dodajemy sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.


2. Pieczenie: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej masę mięsną lekko ją ubijając. Następnie pieczemy ją około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia pieczeń smarujemy ketchupem i wykładamy równomiernie pieczarki, zapiekamy.


3. Pieczarki: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki, następnie smażymy je na oleju do miękkości i zrumienienia, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.


4. Podanie: Gotową pieczeń studzimy, najlepiej zimną wstawić na kilka godzin do lodówki, po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 

Rady:

Upieczona pieczeń będzie odchodziła od ścianek foremki i będzie z wierzchu zrumieniona.

 


Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak