Pełne aromatów i smaków, często goszczą na polskich stołach. Przygotowywane są z gotowanego, pieczonego a nawet surowego mięsa lecz nie zawsze, mamy też pasztety i pieczenie warzywne.
Pasztety i pieczenie przygotowuje się z rożnego rodzaju mięsa takiego jak np. drób, wieprzowina, dziczyzna, wołowina, cielęcina, podroby. Doprawia się je rozmaitymi przyprawami, pełnymi aromatu alkoholami czy też warzywami. Pasztety można gotować w kąpieli wodnej, pasteryzować w słoikach, smażyć i zapiekać.
Pasztet z sarniny
Składniki:
- łopatka z sarny - 1 kg
- wieprzowina - 200 gram
- słonina - 200 gram
- cebula - 2 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- marchewka - 1 sztuka
- ziele angielskie - 3 ziarna
- jałowiec - 3 ziarna
- liść laurowy - 3 liście
- jajka - 3 sztuki
- bułka - 1 sztuka
- bulion warzywny - 200 ml
- sól
- pieprz
Sarninę, wieprzowinę oraz słoninę pokroić na kawałki i obsmażyć, po chwili dołożyć pokrojoną cebulę i smażyć jeszcze przez chwilę. Podlać bulionem i dodać: pietruszkę, marchewkę oraz przyprawy - dusić do miękkości. Bułkę namoczyć w wodzie zmielić razem z mięsem i warzywami przez maszynkę 2-3 razy. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Foremki do pasztetu wyłożyć paskami boczku lub słoniny następnie wypełnić je masą mięsną, wierzch przykryć pergaminem lub folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok 1 godzinę.
Pieczeń na chleb z dziczyzny
Składniki:
- łopatka z dzika - 1 kg
- boczek surowy - 0,5 kg
- bułka - 1 sztuka
- jajka - 3 sztuki
- cebula - 2 sztuki
- natka pietruszki - 1 pęczek
- koperek - 1 pęczek
- pieczarki - 0,5 kg
- sól
- pieprz
- masło
Łopatkę oraz boczek drobno zmielić. Bułkę namoczyć w wodzie. Dodać do zmielonego mięsa: bułkę, jajka, oraz sól, pieprz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Odstawić do wystygnięcia. Koperek oraz natkę posiekać, dodać do mięsa razem z pieczarkami i wszystko dobrze wymieszać. Mięso formować na foli aluminiowej tak aby uzyskać podłużny kształt. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ok 45-50 min po tym czasie otworzyć folię aluminiowa i piec jeszcze przez ok 5 min aby wierzch pieczeni się zrumienił.
Pasztet brokułowy
Składniki:
- brokuł - 250 gram
- cebula - 1 sztuka
- jajka - 2 sztuki
- twarożek kozi - 100 gram
- śmietana kremowa 30% lub 36% - 50 ml
- oliwa z oliwek
- pieprz ziołowy
- sól morska
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez ok 3 min. Odłożyć 3 różyczki, resztę brokuła włożyć do miksera dodać podsmażoną cebulę, jajka, twarożek, śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Kokilki wypełnić masą do 1/3 wysokość i włożyć po jednej różyczce. Następnie dodać resztę masy. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Piec w kąpieli wodnej przez ok 25 min.