METROWIEC
CIASTO
3 szkl mąka
16 łyżek oleju
16 łyżek wody
2 szkl cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
8 szt jajka
MASA
3 szkl mleka
8 łyżek cukru
1,5 kostki margaryny
8 czubatych łyżek mąki
POLEWA
0,5 kostki margaryny
4 łyżki cukru
1 łyżka wody
2 łyżki kakao
CIASTO
Wodę zagotować z cukrem, ostudzić.
Potem dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, olej, żółtka a na końcu ubitą z białek pianę.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao, i upiec w 2 jednakowych wąskich blaszkach.
Piec w 180 stop. przez 35 minut.
MASA
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem.
Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 8 łyżkami mąki, i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową, margarynę rozetrzeć.
Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu, miksować aby powstała puszysta masa.
Ostudzony placki pokroić w kromki, i smarować je masą na przemian, raz białą kromkę, raz ciemną.
POLEWA
Do rondla włożyć wszystkie składniki polewy, zagotować ostudzić.
Gotowe ciasto oblać polewą czekoladową.