Pesto - aromat i zdrowie zamknięte w słoiczku

Pesto to włoski, zielony sos pochodzący z Genui. Klasyczne pesto alla genovese składa się ze świeżych listków bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, drobno startego parmezanu oraz najwyższej jakości oliwy z oliwek.
Tradycyjnie było przygotowywane w marmurowych lub granitowych moździerzach poprzez odpowiednie rozdrobnienie i połączenie wszystkich składników.
Genueńczycy zamykali smak i aromat ziół w małych słoiczkach, aby móc cieszyć się nimi przez cały rok - w trakcie susz, klęsk żywiołowych czy podczas wypraw morskich.
W zamkniętym słoiczku oprócz cudownego aromatu, znaleźć można było także moc wartości odżywczych oraz witamin, szczególnie witaminy C, która przeciwdziałała szkorbutowi.
A jak jeść pesto? Można je konsumować na wiele rozmaitych sposobów. Możemy je mieszać z gorącym makaronem, ryżem lub stosować jako dodatek do sałatek, mięs, serów czy jako smarowidło do świeżego pieczywa.
Pesto możemy mieszać z gorącymi produktami, jednak jego samego nie wolno nam podgrzewać, gdyż użyte do jego przygotowania zioła, w szczególności bazylia, nabiorą gorzkiego smaku.
A jak przygotować klasyczne pesto? Przepis jest bardzo prosty.
Pesto alla genovese
Pesto alla genovese to klasyczne, zdrowe i smaczne pesto, które swoim aromatem przeniesie nas w prawdziwy, włoski klimat.
Składniki:
- 2 szklanki liści bazylii (około 2 doniczek)
- 2 ząbki czosnku
- 40 g orzeszków piniowych
- 50 g startego parmezanu
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Orzeszki piniowe prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor.
Liście bazylii siekamy i przekładamy do naczynia dodając także uprażone orzeszki piniowe, 2 ząbki czosnku i starty parmezan. Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera przez kilka sekund.
Następnie, cały czas miksując, dolewamy powoli oliwę z oliwek.
Wszystko miksujemy do momentu właściwego rozdrobnienia. Na koniec powstałą masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Tak przygotowane pesto idealnie komponuje się z makaronem.
* pesto alla genovese możemy także przygotować tradycyjnie - w moździerzu.
A z jakich składników możemy jeszcze przygotować pesto? Jest naprawdę wiele różnych, smacznych i bardzo aromatycznych kombinacji. Oto kilka z nich:
Zielone pesto z chilli
Zielone pesto z chilli to propozycja dla odważnych, lubiących pikantne i wyraziste smaki. Pesto jest zdrowe, bardzo aromatyczne oraz idealnie wpływa na nasze trawienie. Świetnie komponuje się z makaronem typu tagliatelle, spaghetti lub rurkami (polecam wybierać te pełnoziarniste). Jest to idealny wybór na pochmurne dni, gdy humor i energia nam nie dopisują - taki obiad od razu stawia na nogi ;)
Składniki:
- 130 g świeżej rukoli
- listki bazylii ( z 1 drzewka)
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 130 ml oliwy z oliwek
- 80 g orzechów włoskich
- 3 łyżki startego sera Pecorino
- czarny pieprz
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól himalajska
Przygotowanie:
1. Ser Pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Orzechy włoskie obieramy z łupin, prażymy je na patelni i odstawiamy aby ostygły.
2. Rukolę oraz listki z 1 drzewka bazylii dokładnie myjemy i osuszamy.
3. Następnie rozdrabniamy ostudzone orzechy włoskie i na chwilę je odkładamy.
Papryczkę chilli kroimy w drobną kosteczkę.
4. Do rozdrabniacza wkładamy najpierw rukolę i bazylię, skrapiamy je odrobiną oliwy z oliwek i chwilę miksujemy.
Następnie do delikatnie rozdrobnionych ziół dodajemy 3 łyżki sera Pecorino, rozkruszone orzechy, 3 dość duże, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojoną papryczkę chilli, pieprz cayenne i dolewamy oliwę z oliwek.
Wszystko miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego połączenia składników, pamiętając o nie dopuszczeniu do całkowitego zmiksowania i powstania papki. Zawsze zostawiamy drobne kawałki składników (przede wszystkim ziół).
Całość doprawiamy solą i dość obficie czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Cytrynowe pesto z listkami kolendry
Cytrynowe pesto z listkami kolendry to propozycja na wyraziste, orientalne i bardzo aromatyczne pesto cytrynowe z listkami świeżej kolendry, orzechami włoskimi i delikatną nutką słodyczy. Pesto w wydaniu słodko - kwaśnym świetnie komponuje się z ryżem.
Składniki:
- 1 drzewko świeżej kolendry
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 40 g orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego sera Cheddar
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- 45 ml oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
Przygotowanie:
Orzechy włoskie prażymy na patelni i studzimy.
Twardy ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Cytrynę dobrze myjemy, oparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.
Do rozdrabniacza dodajemy świeże listki kolendry, uprażone orzechy włoskie, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sera Cheddar, 1 łyżkę soku z cytryny, otartą skórkę cytrynową, 1 łyżeczkę cukru brzozowego (ksylitolu) i dolewamy oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę doprowadzając do odpowiedniego rozdrobnienia składników, ale nie do wytworzenia jednolitej papki.
Całość doprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Pesto z czarnymi oliwkami i słonecznikiem
Pesto z czarnymi oliwkami i słonecznikiem to propozycja na aromatyczne, smaczne, oliwkowe pesto z wyraźną nutą słonecznika i świeżych ziół. Świetne do różnego rodzaju makaronów, ale także jako smarowidło do pieczywa.
Składniki:
- 150 g czarnych oliwek
- 60 g słonecznika
- 0,5 szklanki listków bazylii
- mały pęczek świeżej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego sera Cheddar
- 40 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Oliwki odsączamy z zalewy.
Słonecznik prażymy na patelni i studzimy.
Do rozdrabniacza dodajemy odsączone oliwki, słonecznik, świeże listki bazylii i kolendry, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki startego sera Cheddar, dolewamy oliwę z oliwek i wszystko miksujemy przez chwilę.
Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
2. Gotowe pesto przekładamy do słoiczków, na wierzch dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to propozycja na zdrowe, pożywne i bardzo aromatyczne pesto, które idealnie komponuje się z makaronem. Pesto z jarmużu zawiera mnóstwo witamin, żelaza, magnezu, kwasu foliowego, wapnia oraz działa antybakteryjnie. Jarmuż, dzięki zawartości chlorofilu, działa także antynowotworowo. Tylko zajadać! :D
Składniki:
- 200 g jarmużu
- 80 g orzechów włoskich
- 70 g sera Cheddar (długo dojrzewającego)
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 szczypta cukru brzozowego (ksylitolu)
Przygotowanie:
Ser Cheddar ścieramy za tarce o drobnych oczkach.
Orzechy włoskie prażymy, studzimy i rozdrabiamy za pomocą blendera - przekładamy do miseczki.
Liście jarmużu przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 1/3 szklanki oliwy z oliwek i miksujemy.
Do rozdrobnionego jarmużu dodajemy wcześniej przygotowane orzechy, starty ser, 3 ząbki czosnku (możemy przecisnąć je przez praskę, sól himalajską, pieprz, szczyptę ksylitolu oraz dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i wszystko razem miksujemy.
Pamiętajmy (szczególnie przy blenderach o wysokiej mocy), aby nie dopuścić do całkowitego zmiksowania, a jedynie rozdrobnienia składników.
Gotowe pesto podajemy z makaronem. Polecam tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim - świetne połączenie smaków.
Pesto z suszonych pomidorów
Pesto z suszonych pomidorów to propozycja na pesto w czerwonym wydaniu na bazie suszonych pomidorów, z dodatkiem aromatycznej bazylii, orzechów i czosnku. Świetne zarówno do makaronu, jak i do ryżu.
Składniki:
- 80 g suszonych pomidorów
- 1 drzewko bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g orzechów nerkowca
- około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Orzechy (włoskie i nerkowca) prażymy i studzimy.
Do naczynia przekładamy pokrojone suszone pomidory, posiekane świeże listki z 1 drzewka bazylii, dwa ząbki czosnku, uprażone orzechy i odrobinę oliwy z oliwek - wszystko miksujemy za pomocą blendera nie dopuszczając do utworzenia jednolitej papki, a jedynie rozdrobnienia składników.
Następnie do powstałej masy powoli dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek, miksujemy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Pesto miętowo - bazyliowe z owczym serem
Pesto miętowo - bazyliowe z owczym serem to propozycja na smaczne, bardzo wyraziste w smaku pesto miętowo - bazyliowe z dodatkiem owczego, delikatnie pikantnego sera Mazuriano. Całość świetnie komponuje się z makaronem penne lub tagliatelle.
Składniki:
- 2 drzewka świeżej bazylii
- 1 pęczek świeżej mięty
- 80 g owczego sera Mazuriano
- 80 g orzechów nerkowca
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól morka
- szczypta cukru brzozowego (ksylitolu)
Przygotowanie:
1. Ser owczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a orzechy nerkowca prażymy na patelni i studzimy.
2. Do rozdrabniacza wkładamy umyte oraz osuszone listki bazylii i mięty, 3 ząbki czosnku, starty ser owczy, ostudzone orzechy nerkowca oraz dolewamy około 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach do delikatnego rozdrobnienia składników.
3. Następnie dodajemy sól, szczyptę cukru brzozowego (ksylitolu), czarny, grubo mielony pieprz oraz dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko jeszcze raz przez chwilą miksujemy na wysokich obrotach.
Gotowe pesto podajemy z gorącym makaronem, ugotowanym al dente.
Jak widać możemy przygotować wiele rodzajów pesto z użyciem różnego rodzaju ziół, sera i ulubionych dodatków. Ważne, aby pesto przygotować samemu, gdyż tylko wtedy uzyskamy niezwykle aromatyczny, smaczny oraz bardzo zdrowy produkt.