Pasztet ułożony w mozaikę .

Opublikowano: 30.03.2013
Autor: IZABELA29
Pasztet ułożony w mozaikę .
Pasztet na święta to nieodzowny towarzysz domowych wedlin.Ja co roku robię inny. Teraz przyszła pora na ten pasztet mozaika.

         Nazwę swą wziął od składników, w których możemy znależć mięso wieprzowe w całości i w postaci zmielonej  oraz mięso drobiowe  .                                   



  Pasztet mozaika



SKŁADNIKI;

400 g fileta z kurczaka
500 g mięsa mielonego wieprzowego
300 g łopatki wieprzowej w kawałku
1 puszka groszku konserwowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki majeranku
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
2 zabki czosnku


Bułka tarta do wysypania formy.



Umyty i osuszony ręcznikami papierowymi filet kroimy w drobną kosteczkę .




Przekładamy go na rozgrzany olej i smażymy około 10 minut.







Mięso z łopatki kroimy jak najdrobniej i także smażymy by było na
półmiękkie.




Do dużej miski przekładamy zmielone mięso wieprzowe, przestudzony filet z kurczaka i mięso z łopatki.

Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, groszek, musztardę i koncentrat pomidorowy, bułkę tartą.

Doprawiamy do smaku.






Mieszamy ręką dokładnie łącząc składniki.

Formę keksową wyłożoną folią aluminiową smarujemy margaryną lub olejem posypujemy bułką tartą .

 Wykładamy  całą mase uciskając ją delikatnie.





Wstawiamy do pikarnika z funkcja termoobiegu w temp.180 stopni C i pieczemy 80 - 90 minut.

 Wkładając do trubu normalnego piekarnika pieczemy pasztet w tej samej temp. i tyle samo czasu.

Na dnie piekarnika ustawiałam garnek emaliowany z zimną wodą by pasztet nie był suchy.

Po upieczeniu wyjmujemy studzimy.
 Dopiero po całkowitym wystudzeniu możemy go pokroić .




prymat