Pasta czekoladowa z ciecierzycy
Opublikowano: 17.01.2013

"CHUDNIEMY SMACZNIE!" cz. 24 Lubicie wszelakie smarowidła na kanapki? Słodkie czy te wytrawne? A co Wy na to, gdyby połączyć zdrowe ze słodkim? Warzywa z czekoladą? Okazuje się, że jakby dziwnie to nie brzmiało, to smakuje super! Zrobiłam słoiczek w prezencie dla siostry. Moja chrześnica wyjadała go łyżeczką ;)
Polecam Wam serdecznie!
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- ok 3 czubate łyżeczki kakao
- cukier puder do smaku
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki oleju/ oliwy
- woda
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i miksujemy w blenderze. Dodajemy olej, kakao i cukier (około 2 łyżek), cynamon, znów miksujemy, aż powstanie gładka masa. Dolewamy stopniowo wodę, by pasta nie była sucha. Próbujemy i w razie konieczności dodajemy kakao lub cukier.
Przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce.
Smacznego :)