Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasiaste delicje z galaretką herbaciano-wiśniową

Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości lub po prostu sprawić sobie przyjemność to polecam Wam moje delicje. Delikatne, z pyszną galaretką z dodatkiem herbaty Irving, oblane mleczną czekoladą, udekorowane cukrowymi kuleczkami...mmm...coś pysznego!

Pasiaste delicje z galaretką herbaciano-wiśniową


Składniki na 30 sztuk*:

  • 125g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 75g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki herbaty Irving Russian Cherry Confiture(zmielona drobniutko)
  • barwnik spożywczy czerwony (np w proszku)

 

Dodatkowo:

  • 200g polewy czekoladowej

 

Galaretka:

  • galaretka wiśniowa
  • 350ml wrzątku
  • torebka herbaty Irving Russian Cherry Confiture

 

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko jej spód).

Piekarnik nagrzewamy do 190st.

 

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Gdy masa będzie gładka, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.

2. Mąki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy.

3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą.

4. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i zmielona herbatę.

5. Na dnie tortownicy rozsmarowujemy połowę ciasta czerwonego i wstawiamy do piekarnika na 4-5 minut. Wyjmujemy i nakładamy połowę ciasta jasnego, wyrównujemy powierzchnię i ponownie wkładamy do piekarnika na 4-5 minut. Postępujemy tak jeszcze dwa razy, aż skończą nam się oba ciasta. Odstawiamy do wystudzenia. Ostrożnie usuwamy papier.

6. Przygotowujemy galaretkę: Torebkę herbaty zalewamy wrzątkiem (350ml), odstawiamy na 10 minut. Ponownie zagotowujemy herbatę, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej galaretkę. Studzimy. Gdy zacznie tężec, wtedy ostrożnie rozprowadzamy ją na cieście, wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż całkowicie stwardnieje.

7. Małym kieliszkiem wycinamy z ciasta kółeczka.

8. Polewę wykonujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pokrywamy nią delicje. Ozdabiamy wedle uznania ;)

 

* Nie musicie robić delicji w kształcie kółeczek. Mogą to być i trójkąty, wtedy otrzymacie ich około 60 sztuk. Wystarczy pokroić ciasto z galaretką na paski a następnie każdy paseczek na małe trójkąty. Obtoczyć w polewie i gotowe!

 

Pasiaste delicje z galaretką herbaciano-wiśniową

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak