Pasiaste delicje z galaretką herbaciano-wiśniową
Składniki na 30 sztuk*:
- 125g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- 3 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 75g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki herbaty Irving Russian Cherry Confiture(zmielona drobniutko)
- barwnik spożywczy czerwony (np w proszku)
Dodatkowo:
- 200g polewy czekoladowej
Galaretka:
- galaretka wiśniowa
- 350ml wrzątku
- torebka herbaty Irving Russian Cherry Confiture
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko jej spód).
Piekarnik nagrzewamy do 190st.
1. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Gdy masa będzie gładka, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.
2. Mąki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą.
4. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i zmielona herbatę.
5. Na dnie tortownicy rozsmarowujemy połowę ciasta czerwonego i wstawiamy do piekarnika na 4-5 minut. Wyjmujemy i nakładamy połowę ciasta jasnego, wyrównujemy powierzchnię i ponownie wkładamy do piekarnika na 4-5 minut. Postępujemy tak jeszcze dwa razy, aż skończą nam się oba ciasta. Odstawiamy do wystudzenia. Ostrożnie usuwamy papier.
6. Przygotowujemy galaretkę: Torebkę herbaty zalewamy wrzątkiem (350ml), odstawiamy na 10 minut. Ponownie zagotowujemy herbatę, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej galaretkę. Studzimy. Gdy zacznie tężec, wtedy ostrożnie rozprowadzamy ją na cieście, wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż całkowicie stwardnieje.
7. Małym kieliszkiem wycinamy z ciasta kółeczka.
8. Polewę wykonujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pokrywamy nią delicje. Ozdabiamy wedle uznania ;)
* Nie musicie robić delicji w kształcie kółeczek. Mogą to być i trójkąty, wtedy otrzymacie ich około 60 sztuk. Wystarczy pokroić ciasto z galaretką na paski a następnie każdy paseczek na małe trójkąty. Obtoczyć w polewie i gotowe!