Panierowane pieczarki

Opublikowano: 28.11.2012
Autor: Cukiereczek13
Panierowane pieczarki
Pomysł na szybką przekąskę, a nawet dodatek do obiadu. Pieczarki możemy zapanierować same lub je nafaszerować i dopiero obtoczyć w panierce.

Taka przekąska jest dość prosta i szybka do przygotowania. Podaje moje sposoby na pieczarki.

Panierowane pieczarki

 

 

Pieczarki panierowane

 

 

Panierowane pieczarki

 

SKŁADNIKI:

pieczarki,

bułka tarta,

 sól,

jajko

 


PRZYGOTOWANIE:

 


Pieczarki (najlepiej małe) oczyszczamy z zabrudzeń, delikatnie obieramy nóżki. maczamy je najpierw w rozbełtanym jajku, a następnie e bułce tartej. Pieczarki smażymy chwilkę na mocno rozgrzanym tłuszczu.

 


 

Pieczarki panierowane z farszem z cukinii i papryki

 

Panierowane pieczarki

 

SKŁADNIKI:

4 pieczarki,

1/2 małej cukinii,

1/2 papryki czerwonej,

1 cebula,

1 łyżka bułki tartej,

2 jajka,

sól,

pieprz,

bułka tarta do obtoczenia

 


PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki obieramy, odkrawamy im nóżki i wydłubujemy miąższ tak, aby pozostały same główki. Nóżki pieczarek kroimy w drobną kostkę, Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na masełku szklimy cebulką, następnie dodajemy paprykę, cukinię i pieczarki i wszystko razem smażymy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy łyżkę bułki tartej, chwilkę podsmażamy i zdejmujemy z ognia.

 

Panierowane pieczarki

 

Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarki. Jajka rozkłócamy, dodając soli i pieprzu.Każdą z pieczarek maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej, Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy na papierowe ręczniki po upieczeniu, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

Smacznego ;)

prymat