Taka przekąska jest dość prosta i szybka do przygotowania. Podaje moje sposoby na pieczarki.
Pieczarki panierowane
SKŁADNIKI:
pieczarki,
bułka tarta,
sól,
jajko
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki (najlepiej małe) oczyszczamy z zabrudzeń, delikatnie obieramy nóżki. maczamy je najpierw w rozbełtanym jajku, a następnie e bułce tartej. Pieczarki smażymy chwilkę na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Pieczarki panierowane z farszem z cukinii i papryki
SKŁADNIKI:
4 pieczarki,
1/2 małej cukinii,
1/2 papryki czerwonej,
1 cebula,
1 łyżka bułki tartej,
2 jajka,
sól,
pieprz,
bułka tarta do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki obieramy, odkrawamy im nóżki i wydłubujemy miąższ tak, aby pozostały same główki. Nóżki pieczarek kroimy w drobną kostkę, Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na masełku szklimy cebulką, następnie dodajemy paprykę, cukinię i pieczarki i wszystko razem smażymy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy łyżkę bułki tartej, chwilkę podsmażamy i zdejmujemy z ognia.
Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarki. Jajka rozkłócamy, dodając soli i pieprzu.Każdą z pieczarek maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej, Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy na papierowe ręczniki po upieczeniu, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smacznego ;)