Pamiętamy o Kardamonie

kARDAMON JEST doskonałym dodatkiem przy przyrządzaniu sałatek i sosów.
Niewielka jego ilość dodaje ostrości mdłym potrawom. Kardamonem można przyprawiać marcepany, pierniki, desery owocowe, kompoty, musy jabłkowe i sałatki z owoców. poprawia smak zup (grochowa, rosół, owocowa), naleśników i słodkich ciast smażonych, potraw z mięs i ryb, gulaszu wołowego, cielęcego risotto, pasztetów a także mięsa z rusztu.
Kardamon nadaje świeży, miły smak dyni, marchwi, szarlotkom z jabłek i dyni.
Stosuje się go do produkcji likierów i wódek.
W mojej kuchni użyłam go do mussu z dyni .
MUSS Z DYNI Z KARDAMONEM
Składniki
dynia pokrojonej w kostkę
200 g suszonych moreli
250 ml soku jabłkowego
szczypta cynamonu
szczypta mielonych gożdzików
szczypta sproszkowanego kardamonu
3 łyżeczki miodu
200 ml śmietany
50 g płatków migdałowych
Dynie obrać pokroić w kostkę powinno jej byc 500-600g .Morele pokroić i przez 10 min gotować w soku jabłkowym na małym ogniu. Wyjąć z garnka mniej więcej połowę moreli i odstawić. Włożyć dynię, dusić ok. 20 min do miękkości, następnie zmiksować zmiksować. Dodać przyprawy, miód i kawałeczki moreli. Ostudzić Śmietanę ubić na pianę i dodać do dyni z morelami i przyprawami . Płatki migdałowymi przyozdobic wierzch deseru .