Pamiętamy o Kardamonie

Opublikowano: 09.07.2011
Autor: iwa643
Pamiętamy o Kardamonie
Jest jedną z najdroższych, po szafranie i wanilii, przypraw. Kardamon znalazł zastosowanie w medycynie – konwencjonalnej i niekonwencjonalnej.Jako środek na problemy związane z przewodem pokarmowym oraz wiele innych chorób, takich jak astma, zapalenie oskrzeli, brak apetytu. Chińczycy stosują go, żeby wzmocnić organizm. We współczesnej farmacji dodaje się go często do leków związanych z zaburzeniami łaknienia .Poprawia i przyśpiesza równiez przemiane materii.Kardamon był i jest nadal uważany za afrodyzjak.!!Wiec warto po niego sięgnąć i użyć w naszej kuchni .

kARDAMON JEST doskonałym dodatkiem przy przyrządzaniu sałatek i sosów.
Niewielka jego ilość dodaje ostrości mdłym potrawom. Kardamonem można przyprawiać marcepany, pierniki, desery owocowe, kompoty, musy jabłkowe i sałatki z owoców. poprawia smak zup (grochowa, rosół, owocowa), naleśników i słodkich ciast smażonych, potraw z mięs i ryb, gulaszu wołowego, cielęcego risotto, pasztetów a także mięsa z rusztu.
Kardamon nadaje świeży, miły smak dyni, marchwi, szarlotkom z jabłek i dyni.
Stosuje się go do produkcji likierów i wódek.

W mojej kuchni użyłam go do mussu z dyni .

MUSS Z DYNI Z KARDAMONEM
Składniki

dynia pokrojonej w kostkę 
200 g suszonych moreli
250 ml soku jabłkowego
szczypta cynamonu
szczypta mielonych gożdzików 
szczypta sproszkowanego kardamonu 
3 łyżeczki miodu
200 ml śmietany
50 g płatków migdałowych

Dynie obrać pokroić w kostkę  powinno jej byc 500-600g .Morele  pokroić i przez 10 min gotować w soku jabłkowym na małym ogniu.  Wyjąć z garnka mniej więcej połowę moreli i odstawić. Włożyć dynię, dusić ok. 20 min do miękkości, następnie zmiksować  zmiksować. Dodać przyprawy, miód i kawałeczki moreli. Ostudzić  Śmietanę ubić na pianę i dodać do dyni z morelami i przyprawami . Płatki migdałowymi przyozdobic wierzch deseru .

Pamiętamy o Kardamonie

prymat