Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z budyniem

Te pączki powstały jeszcze przed Tłustym Czwartkiem i w sumie gościły na naszym stole tylko jedno popołudnie. Zostały bezczelnie zjedzone (doprawdy nie mam pojęcia przez kogo...ekhm...:P) ;P Były pyszne, bardzo miękkie, wprost rozpływały się w ustach. Dodatkową zaletą był budyń ukryty w środku, waniliowy- mój ulubiony! Macie ochotę na pączusia? :)

Pączki z budyniem


Składniki: (powiększyłam o połowę składniki na ciasto)

  • 220 g mąki pszennej
  • 80 ml  mleka
  • 35 g masła
  • 25 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • jajko
  • łyżka rumu
  • 10 g świeżych drożdży
  • olej do smażenia

 

Składniki na nadzienie:

  • 1 budyń waniliowy
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki rumu

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać rozczyn, jajko, rum, masło i zagnieść ciasto. Gdy będzie już gładkie i elastyczne, przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu dodając cukier i alkohol. Odstawić do przestudzenia.

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na blacie podsypanym mąką.Szklanką  wyciąć z ciasta kółka i ponownie odłożyć do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut, aż placuszki się ładnie napuszą.

W garnku rozgrzać olej. Wkładać na niego po kilka pączków i smażyć po kilka minut z każdej strony.

Jeszcze ciepłe pączki nadziewać budyniem przy pomocy worka cukierniczego lub szprycy (ja nadziewałam wystudzone pączki). Podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Pączki z budyniem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak