Pączki z budyniem

Składniki: (powiększyłam o połowę składniki na ciasto)
- 220 g mąki pszennej
- 80 ml mleka
- 35 g masła
- 25 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- jajko
- łyżka rumu
- 10 g świeżych drożdży
- olej do smażenia
Składniki na nadzienie:
- 1 budyń waniliowy
- 400 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki rumu
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać rozczyn, jajko, rum, masło i zagnieść ciasto. Gdy będzie już gładkie i elastyczne, przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu dodając cukier i alkohol. Odstawić do przestudzenia.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na blacie podsypanym mąką.Szklanką wyciąć z ciasta kółka i ponownie odłożyć do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut, aż placuszki się ładnie napuszą.
W garnku rozgrzać olej. Wkładać na niego po kilka pączków i smażyć po kilka minut z każdej strony.
Jeszcze ciepłe pączki nadziewać budyniem przy pomocy worka cukierniczego lub szprycy (ja nadziewałam wystudzone pączki). Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!