Pączki , pączusie....

Opublikowano: 15.02.2012
Autor: IZABELA29
Pączki , pączusie....
Tłusty czwartek i pora na pieczenie pączków, chrustów czy oponek... U mnie przyszła pora na pączki w trzech odsłonach. Dla każdego coś słodkiego.

     Pączki , pączusie....                                        

                                      Pączki w trzech odsłonach

1 kg mąki tortowej
 10 dkg drożdży świeżych
 7 łyżek cukru
 500 ml ciepłego mleka,
 7 żółtek jaj,
 10 dkg roztopionej margaryny
 25 ml spirytusu, wódki  lub octu
 1 jajko
 szczypta soli.

Marmolada owocowa twarda

cukier puder

 

Mąkę przesiewamy  do dużej miski. Dodajemy  żółtka i całe jajko  roztrzepane z cukrem na kogel mogel. Drożdże ropuszczamy w 250 ml ciepłego mleka, odstawiamy na 10 minut by drożdże zaczęły pracować. Wlewamy wyrośniety zaczyn do mąki,resztę mleka i  energicznie wyrabiamy.  Następnie dodajemy roztopioną margarynę , sól oraz spirytus lub ocet. Wyrobiamy jeszcze przez  około 15 minut i odstawiamy  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi swą objętość wykładamy na posypaną mąką stolnice i szklanką wykrawamy kółka. Na każde koło nakładamy łyżeczkę  twardej marmolady.  Zlepiamy  i smażymy na małym ogniu, na gorącym tłuszczu przez 2-3 minuty z każdej strony.

Posypujemy cukrem pudrem.

 

Drugą wersją dla tego samego przepisu są pączki bez nadzienia. Idealne dla maluchów.

Wtedy możemy wykrawać małe kółka literatką  i smażyć tak jak w wersji z nadzieniem.

Pączki , pączusie....

 

Również wykorzystując przepis na pączki możemy zrobić wersje "a'la chrusty".

Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnice lekko wałkujemy i wycinamy nożem takie kształty jak chrusty. Smażymy tj. pączki na rozgrzanym oleju. Posypujemy cukrem pudrem.

Pączki , pączusie....

prymat