Pączki

Opublikowano: 08.01.2012
Autor: ZEWA
Pączki
Nie taki diabeł straszny......................

                    Znam wiele osób, które uważają, że zrobienie pączków to trudne wyzwanie. Jednak okazuje sie, że wcale tak nie jest. Pączki mogą być smażone ale i również pieczone. A nadzieniem może być marmolada z róży, dowolony dżem a nawet czekolada czy krem czekoladowy. Usmażone pączki polane lukrem lub posypane cukrem pudrem to mega bomba kaloryczna, ale za to jaka smaczna


Pączki :


1 kg maki pszennej

6 żółtek

2 jajka

8 łyżek cukru

250 g margaryny

150 g drożdży

1 szk mleka 3,2%

2 łyżki octu

1 duze opakowanie cukru waniliowego

2 szczypty soli

250 g marmolady twardej wieloowocowej lub różanej


Lukier :


200 g cukru pudru

5 łyżek przegotowanej wody

10 łyżeczek rozpuszczalnego kakao

2 krople aromatu pomarańczowego

cukrowe ozdoby

tłuszcz do smażenia ( smalec )

 


Drożdże rozkruszyć, zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru i pozostawić do wyrośnięcia.

Margarynę roztopić i ostudzić.

Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.

Wyrabiać ciasto, w razie potrzeby dodać mleko lub mąkę.

Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nakładać po łyżeczce marmolady i zlepić

ciasto formując kule.

Na blacie podsypanym mąką układać pączki i zostawić do wyrośnięcia.

W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać tłuszcz, wkładać pączki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Gotowe pączki odsączyć na ręczniku papierowym i posmarować lukrem.

Na koniec posypać cukrowymi ozdobami.

 

prymat