Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowy jeż - ty go zjesz.. ty go zjesz..

Kto z największą niecierpliwością czeka na Nowy Rok, czyż nie dzieciaki?? Czy taki milusiński nie sprawiłby, że to wyczekiwanie na północ ?? Taki jeżyk to zdrowa przekąska dla naszych milusińskich i przyjemna ozdoba imprezowego stołu. Ps. winogrona możecie zamienić, na wasze ulubiony zestaw koreczkowy :)

owocowy jez
owocowy jez

Potrzebne nam będzie:

- gruszka

- winogrona (ok. 20 szt.)

- 2 goździki

- 3 maliny  

- wykałaczki
- sok z cytryny 

 

Odrywamy ogonek gruszki. Obieramy wąską część gruszki na wysokości ok 1/3 całej gruszki,obraną część gruszki skrapiamy sokiem z cytryny. Winogrona nabijamy  na wykałaczkę i wkłuwamy w gruszkę na całej nieobranej części jeża, tak by wykałaczki wystawały z winogrona, tworząc tym samym igły jeża. Na niektóre igły(wykałaczki) nabijamy maliny. Z dwóch goździków tworzymy oczka jeżykowi. Oderwany ogonek skracamy i wbijamy na miejsce noska, jeśli gruszka nie miała ogonka, nosek można zastąpić czarną oliwką nabitą na wykałaczkę :)  

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak