Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowe rożki rozkoszy z budyniem

Deser idealny.

Owocowe rożki rozkoszy z budyniem


Składniki:

  • 2.5 szklanki mąki
  • 200g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

 

Dodatkowo:

  • 350 ml mleka
  • budyń waniliowy
  • truskawki
  • cukier puder do posypania

 

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy szybko w rękach i schładzamy w lodówce przez 2 godziny.

Gdy ciasto się chłodzi gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używając mniej mleka. Studzimy.
Truskawki myjemy, usuwamy ogonki.

Owocowe rożki rozkoszy z budyniem

 

Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na placek i radełkiem wycinamy kwadraty. Na środek każdego kwadratu układamy łyżkę budyniu i przekrojoną truskawkę. Zlepiamy brzegi.

Układamy na blaszce posmarowanej masłem i podsypanej mąką.

Pieczemy ok 20 minut w temp 180st.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Owocowe rożki rozkoszy z budyniem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak