Składniki:
- 2.5 szklanki mąki
- 200g masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- łyżka śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- 350 ml mleka
- budyń waniliowy
- truskawki
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy szybko w rękach i schładzamy w lodówce przez 2 godziny.
- Gdy ciasto się chłodzi gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używając mniej mleka. Studzimy.
- Truskawki myjemy, usuwamy ogonki.
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na placek i radełkiem wycinamy kwadraty. Na środek każdego kwadratu układamy łyżkę budyniu i przekrojoną truskawkę. Zlepiamy brzegi.
Układamy na blaszce posmarowanej masłem i podsypanej mąką.
Pieczemy ok 20 minut w temp 180st.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.