Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owoc wielką ma moc. Jabłka.

Najchętniej wybierane owoce w Polsce. Zajadamy je na surowo, dodajemy do świątecznej kaczki czy niedzielnej szarlotki. Warto sięgać po nie jak najczęściej, bo są bogactwem witamin i minerałów, które zapewniają nam zdrowie i urodę na długie lata.

Jabłka cieszą się w Polsce ogromną popularnością nie tylko ze względu na przystępną cenę, ale także dlatego, że są owocami ogólnodostępnymi, po które możemy sięgać zarówno latem jak i zimą. Najlepiej zajadać je na surowo, wraz ze skórką, pod którą kryje się najwięcej witamin i minerałów. To owoce niskokaloryczne (100 g to ok. 40 kcal), dlatego zalecane są osobom będącym na diecie. Dzięki zawartości zasadowych soli mineralnych odkwaszają organizm, wspomagają trawienie i przez długi czas dają uczucie sytości. Dodatkowo, działają moczopędnie, przeciwdziałając zatrzymaniu wody w organizmie, powodującej obrzęki i opuchlizny. Jabłka są owocami lekkostrawnymi zalecanymi także w diecie niemowląt. Starte i podsmażone często są jednym z pierwszych, bezmlecznych posiłków dla maluchów, a gotowane czy pieczone, dodatkowo leczą niestrawność i biegunki u dzieci.
Jabłka to cenne źródło błonnika, a dokładniej pektyn, które oczyszczają organizm z toksycznych substancji, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), chronią przed zaparciami i miażdżycą. Jabłka, mają też dobroczynny wpływ na układ nerwowy, serce oraz pracę mięśni.
Jabłka zawierają cukry proste, łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Cukry te, (w zależności od odmian) mogą występować w jabłkach w większej lub mniejszej ilości. Bogatsze w nie będą jabłka dojrzałe i słodkie, mniej będą ich mieć jabłka kwaśne i twarde.
Jabłka to przede wszystkim cenne źródło witaminy C. Witamina ta, wzmacnia naczynia krwionośne, tworzące barierę dla wirusów i bakterii powodujących infekcje oraz choroby. Jabłka zawierają także witaminę A, E (zwaną witaminą młodości) oraz witaminy z grupy B. Bogactwo witamin zawartych w jabłkach sprawia, że są owocami fantastycznie wpływającymi na nasze włosy, skórę i paznokcie. Jabłka to także źródło dobrych węglowodanów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Regularnie jedząc jabłka szybciej zapamiętujemy, sprawniej myślimy i pracujemy efektywniej. Owoce te, to także cenne źródło składników mineralnych: potas, fosfor, magnez, cynku, a także żelaza chroniące organizm przed anemią.

Jabłka liczą ponad 7000 tys. odmian. Różnią się od siebie nie tylko kolorem, wielkością i smakiem, ale także zawartością witamin i minerałów. Słodkie, twarde i soczyste (np. delikates, lobo, gala, rubin) często zjadamy na surowo lub dodajemy do potraw dużej duszonych. Jabłka kwaśne i miękkie (np. szara reneta, antonówka) będą odpowiednie na przetwory, jako dodatek do pieczonych mięs czy szarlotki.

Warto wprowadzić jabłka do swojej codziennej diety, nie tylko ze względu na ich dobroczynne właściwości dla zdrowia i urody, ale także dlatego, że świetnie sprawdzą się jako składnik pysznych ciast, deserów oraz jako farsz do pieczonych mięs.

 

Kaczka pieczona z jabłkami

Owoc wielką ma moc. Jabłka.
Składniki:
1 kaczka o wadze ok. 2 kg
Marynata:
2 łyżki suszonego majeranku
1/2 łyżki suszonego tymianku
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka oleju
Nadzienie:
3 duże winne jabłka
1/2 łyżki majeranku
Kaczkę umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i posiekać. Do oleju dodać czosnek, zioła, sól i pieprz. Marynatą natrzeć kaczkę z zewnątrz i od środka. Zamarynowaną kaczkę wstawić na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Jabłka pokroić na ćwiartki obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posypać majerankiem. Kaczkę nadziać jabłkami i szczelnie spiąć wykałaczkami. Mięso przełożyć na brytfannę z rusztem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kaczkę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec kaczkę przez ok. 2 godziny. Ostatnie 15 minut piec kaczkę ponownie w temp. 200 stopni, aby skórka się przypiekła. W czasie pieczenia kilkukrotnie polewać kaczkę wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu kaczkę pozostawić przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a mięso pozostało soczyste.

Rustykalna tarta z jabłkami

Owoc wielką ma moc. Jabłka.
Składniki:
250 g mąki
125 g zimnego masła
3 łyżki lodowatej wody
40 g cukru
szczypta soli
Nadzienie:
4 duże słodkie jabłka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
cukier toffi w kryształkach (można pominąć)
Do mąki dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Wszystko posiekać nożem. Zrobić dołek na środku i wlać wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.
W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je na ósemki. Posypać cukrem i cynamonem. Wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Na środku ułożyć cząstki jabłek. Brzegi ciasta zawinąć do góry. Brzegi ciasta posypać cukrem. Tartę piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Szarlotka na kruchym cieście

Owoc wielką ma moc. Jabłka.
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki tortowej
250 g zimnego masła
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
1 1/2 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta schować do lodówki. Drugą zetrzeć na tarce na dużych oczkach do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Startym ciastem dokładnie wykleić spód. Ciasto nakłuć kilkukrotnie widelcem i podpiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać cukier i cynamon. Przesmażyć chwilę delikatnie mieszając, tak aby jabłka się nie rozpadły. Jabłka przełożyć na podpieczony spód i delikatnie docisnąć. Na tarce (na grubych oczkach) zetrzeć na jabłka schłodzoną część ciasta. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Owoc wielką ma moc. Jabłka.
Składniki:
200 g ryżu
250 ml mleka
250 ml wody
1 łyżka masła
szczypta soli
4 łyżki domowego cukru waniliowego
800 g jabłek
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru
100 ml śmietany 30%
3 łyżki masła
jogurt grecki lub gęsta śmietana (do podania)
W garnku zagotować wodę z mlekiem, łyżką masła i szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć wsypać ryż. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie cały płyn zestawić go z gazu, dosypać cukier waniliowy, przykryć pokrywką i odstawić. W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki. Do jabłek dodać 2 łyżeczki cukru i cynamon. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć 1/3 porcję ryżu. Na ryżu ułożyć jabłka. Ponownie porcję ryżu i jabłek. Na samym wierzchu ostatnią porcję ryżu. Wierzch zapiekanki polać śmietaną kremówką, posypać cynamonem i dodać cienko pokrojone wiórki zimnego masła. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Ryż podawać gorący z kleksem jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany.

Szarlotka węgierska z orzechami

Owoc wielką ma moc. Jabłka.
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
200 g zimnego masła (82 % tłuszczu)
180 g cukru
szczypta soli
1 duże jajko
1/2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
1 kg jabłek (szara reneta)
3 łyżeczki cynamonu
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy
2 duże jajka
125 g cukru
Dodatkowo:
3/4 szklanki orzechów laskowych
Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i zimne pokrojone w drobną kostkę masło. Posiekać nożem składniki, dodać jajko, wodę i zagnieść (ręcznie lub w robocie) ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki. Orzechy zmiksować lub posiekać na drobno.
Do mleka dodać budyń, cukier i jajka. Składniki dokładnie roztrzepać. Ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta na wierzch, pozostałą część ciasta rozwałkować i wylepić dno (wcześniej wysmarowanej i wyspanej bułką) formy (26x31 cm). Ciasto podpiec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Na podpieczonym cieście wysypać starte orzechy, następnie jabłka, posypać je cynamonem, zalać przygotowanym budyniem z jajkami. Z pozostałego ciasta zrobić na wierzchu kratkę. Ciasto wstawić do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec przez około 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić.

Ciasteczka z jabłkami

Owoc wielką ma moc. Jabłka.
Składniki:
450 g mąki (plus ewentualnie mąka do podsypania)
250 g margaryny
3/4 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie słodsze wypieki można dać więcej)
1 duże jajko (lub 2 małe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko + 1 łyżka mleka (do posmarowania wierzchu)
jabłka (małe)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pokrojoną w kostkę schłodzoną margarynę. Posiekać. Dodać jajko i zagnieść elastyczne ciasto. Odkroić 1/3 ciasta, a resztę rozwałkować na prostokąt. Oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka (można obrać ze skórki), pokroić na ćwiartki lub połówki i poukładać na cieście w kilku centymetrowych odstępach. Posypać cynamonem. Pozostałą część ciasta rozwałkować i za pomocą wałka do kratkowania zrobić nacięcia. Ciasto rozciągnąć i nałożyć na ciasto z jabłkami. Za pomocą szklanki wykrawać okrągłe ciasta z jabłkiem w środku. Skleić brzegi. Ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka. Ciastka wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut do zarumienienia się wierzchu.

Cynamonowiec z jabłkami

Owoc wielką ma moc. Jabłka.
Składniki:
5 jajek
300 g mąki
250 g cukru
1/2 łyżeczki olejku rumowego
4 łyżki rodzynek
220 ml oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 średnie jabłka (ja użyłam papierówek)
sok z cytryny
cukier puder (do posypania)
Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem i olejkiem na puszystą masę. Dodać olej i zmiksować. Mąkę z sodą i proszkiem przesiać i dodać cynamon. Wymieszać. Mąkę połączyć z masą jajeczną za pomocą łyżki. Dodać jabłka i rodzynki. Wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą keksówki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka). Piec 50 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Herbaciane ciasto z czekoladą i jabłkami

Owoc wielką ma moc. Jabłka.
Składniki:
5 jajek
300 g cukru (można dać odrobiną mniej)
370 g mąki tortowej
1 szklanka (250 ml) oleju
1 szklanka (250 ml) naparu czarnej herbaty
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki aromatu rumowego
2 saszetki czarnej herbaty
2 duże jabłka + sok z cytryny
50 g posiekanej gorzkiej czekolady (minimum 70 % kakao)
1 łyżeczka margaryny (do wysmarowania blaszki) + 1 łyżka otrębów pszennych (do posypania)
cukier puder (do posypania)

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Aby nie ściemniały skrapiamy je sokiem z cytryny. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z aromatem rumowym na niskich obrotach, stopniowo dosypując cukru i cukru waniliowego. Kiedy masa będzie bardzo puszysta i delikatnie zacznie jaśnieć dolewamy olej i ciągle miksujemy. Następnie dolewamy esencję herbacianą. Ponownie miksujemy. Dodajemy po łyżce mąki z proszkiem, cały czas ubijając. Z dwóch saszetek herbaty wysypujemy fusy i ucieramy je starannie na pył w moździerzu. Do masy dodajemy utarte fusy oraz posiekaną czekoladę. Mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę (23 cm x 26 cm), wysmarowaną margaryną i wysypaną otrębami. Na wierzchu ciasta układamy ósemki jabłek delikatnie je dociskając. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 1 godziny i 10 minut do suchego patyczka. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak