Ostra papryka swój ostry smak zawdzięcza substancji zwanej kapsaicyną. Im papryka ostrzejsza, tym większa jest zawartość kapsaicyny. Substancja ta od dawna (głównie przez wschodnią medycynę) jest uważana za leczniczą - działa antyrakowo, przeciwbólowo i przeciw zapalnie, rozgrzewająco, wspomaga działanie układu trawiennego oraz krwionośnego.
W czym może pomóc nam spożywanie ostej papryki? Jeżeli często boli Cię głowa polecam jeść więcej potraw z zawartością kapsaicyny.
A może w okresie zimowym Twoja odporność jest obniżona i często chorujesz? W takim wypadku chili również jest dla Ciebie! Spożywanie ostrej papryki wzmacnia odporność i świetnie rozgrzewa. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B.
Zima sprawia, że Twój nastrój jest obniżony? Ponura pogoda Cię przytłacza? Papryka chili powoduje zwiększone wydzielanie endorfin (tzw. hormonów szczęścia) - może więc warto spróbować takiej pikantnej kuracji?
Poniżej kilka zdrowych przepisów z ostrą papryką w roli głównej:
Sos hot&honey
Idealnie pasuje do mięs, wędlin, kanapek i tostów! Świeże papryczki chili i pachnące pomidory sprawiają, że sos jest zdrowy i pyszny! Miód, chili i czosnek sprawia, że jest idealny na okres jesienno-zimowy – wspomaga odporność i pomaga w leczeniu przeziębień!
Skład (na mały słoiczek) i przygotowanie:
- 12 papryczek chili
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 2 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- łyżeczka soli
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na łyżeczce oleju. Dodać pokrojone drobno pomidory oraz pokrojone w krążki papryczki chili wraz z nasionami. Dusić pod przykryciem co najmniej 30 minut od czasu do czasu dolewając odrobinę wody, by sos się nie przypalił.
Po 30 minutach dodajemy przecier pomidorowy, 2 łyżeczki miodu, drobno posiekany czosnek, sok z cytryn. Całość gotujemy bez przykrycia ok. 10 minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
Suszone płatki chili
Idealne jako dodatek do każdej potrawy. Suche, pokruszone płatki chili można trzymać w zakręconym słoiczku lub zamkniętej puszce i korzystać z niej w dowolnym momencie.
Jak je zrobić? Nic prostszego!
Paprykę możemy suszyć na kilka sposobów – w specjalnej suszarce do warzyw (nie posiadam takiej, więc nie wiem), wieszając je powiązane sznurkiem w ciepłym pomieszczeniu (papryka schnie wtedy względnie szybko, ale zdarza się, że blaknie jej kolor) lub w piekarniku w temperaturze 50 stopni przez 4-5 godzin. Osobiście wybieram ostatni sposób, ale Wam polecam wybranie tego, który odpowiada Wam najbardziej.
Papryczki chili w oleju
Kiedy przejdą aromatem czosnku i ziół smakują świetnie nadziane kozim serem lub feta z ziołami. Świetne na przystawkę lub przekąskę na spotkanie ze znajomymi.
Chcesz spróbować?
- 1 kg papryczek chili
- 1 litr oleju
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- cukier
- sól
- bazylia
- 5 małych słoików
- gumowe rękawice :D
Słoiki dokładnie umyć ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Następnie wyparzyć wrzątkiem i dokładnie osuszyć.
Paprykę chili umyć, założyć gumowe rękawice (zróbcie to koniecznie, bo bez nich ręce pieką do końca dnia, albo zatrzecie sobie oko, a nie jest to nic przyjemnego- wiem z doświadczenia) i poodcinać czapeczki papryczkom. Następnie wyjąć gniazda nasienne i pościągać z nich nasionka do osobnej miseczki. Wydrążone papryczki ułożyć w słoikach i do każdego dorzucić nasiona, po pół ząbka czosnku, pół łyżeczki soli, szczyptę cukru oraz pół łyżeczki bazylii. W rondlu bardzo mocno zagrzać olej oraz oliwę z oliwek i zalewać papryczki (zalewana gorącym olejem papryka powinna wydawać taki dźwięk, jakby się smażyła) pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni do wieczka. Słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem. Trzymać w ciemnym miejscu, a za 2 tygodnie można je już zajadać!
Chili con carne
Przepis dla miłośników kuchni meksykańskiej i nie tylko. Danie jest szybkie, smaczne i naprawdę pikantne. Smaczku dodają zioła i cynamon, które wydobywają smak potrawy.
Składniki (na 5 osób) i przygotowanie:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g pomidorów w puszce
- 3 świeże pomidory
- 2 duże cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 papryczki chili
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 3 ząbki czosnku
- sól
- papryka słodka
- po łyżeczce suszonego cząbru i kolendry
- pół łyżeczki kuminu i cynamonu
- łyżeczka cukru
Mięso przyprawić solą i odrobiną słodkiej papryki. Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oleju i wrzucić do niego mięso. Po dwóch minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać razem, tak długo, aż się zeszkli, a “woda” z mięsa wyparuje. Dodać kumin, zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek pomidory z puszki oraz świeże pokrojone w kostkę i dusić przez ok. 10 minut.
Dorzucić pokrojone w kosteczkę papryki – czerwoną, zieloną oraz chili – oraz pozostałe przyprawy. Dusić kolejne 10 minut.
Następnie dorzucić kukurydzę i fasolę z puszki, wymieszać i zagotować. Ewentualnie doprawić solą do smaku i zagęścić łyżeczką mąki.
Spaghetti diablonese
Włoskie spagehtti w wersji ostrej. Pobudza ciało i umysł!
Składniki i przygotowanie:
- 50 dag mielonego mięsa wołowego (lub szynki wieprzowej)
- starty żółty ser
- 4 pomidory
- 1/2 czerwonej papryki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- chilli w proszku
- łyżeczka papryki słodkiej
- oregano
- bazylia (najlepiej świeża)
- natka pietruszki
- łyżeczka cukru
- sól
Zmielone mięso wyłożyć na talerz, przyprawić łyżeczką chilli, papryki słodkiej. Dodać rozdrobniony czosnek i szczyptę soli – wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na ok. 5 min.W międzyczasie pokroić warzywa w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzać tłuszcz i wrzucić mięso. Podsmażyć, a gdy zbrązowieje dodać pokrojoną paprykę i cebulę. Dusić pod przykryciem ok. 10 min.Następnie dodać pokrojone pomidory, łyżeczkę słodkiej papryki, cukru oraz sól do smaku. Dusimy kolejne 10 min. Dodajemy 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, 2 rozdrobnione ząbki czosnku, łyżeczkę bazylii i oregano. Polecam dodać łyżkę koncentratu z buraczków, by kolor potrawy był bardziej wyrazisty. Dusić przez ok. 5 min. Podawać posypane startym żółtym serem i ziołami.