Ostra papryka... czyli jak nie dać się zimie!

Opublikowano: 11.02.2013
Autor: SweetandChili
Ostra papryka... czyli jak nie dać się zimie!
Zima nie daje za wygraną... Mroźny wiatr i brak słońca dają się we znaki nie tylko naszemu zdrowiu, ale także nastrojowi. Na szczęście znam świetny sposób, by oszukać zimę!

Ostra papryka swój ostry smak zawdzięcza substancji zwanej kapsaicyną. Im papryka ostrzejsza, tym większa jest zawartość kapsaicyny. Substancja ta od dawna (głównie przez wschodnią medycynę) jest uważana za leczniczą - działa antyrakowo, przeciwbólowo i przeciw zapalnie, rozgrzewająco, wspomaga działanie układu trawiennego oraz krwionośnego.

W czym może pomóc nam spożywanie ostej papryki? Jeżeli często boli Cię głowa polecam jeść więcej potraw z zawartością kapsaicyny.

A może w okresie zimowym Twoja odporność jest obniżona i często chorujesz? W takim wypadku chili również jest dla Ciebie! Spożywanie ostrej papryki wzmacnia odporność i świetnie rozgrzewa. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B.

Zima sprawia, że Twój nastrój jest obniżony? Ponura pogoda Cię przytłacza? Papryka chili powoduje zwiększone wydzielanie endorfin (tzw. hormonów szczęścia) - może więc warto spróbować takiej pikantnej kuracji?

Poniżej kilka zdrowych przepisów z ostrą papryką w roli głównej:

 

Sos hot&honey

Idealnie pasuje do mięs, wędlin, kanapek i tostów! Świeże papryczki chili i pachnące pomidory sprawiają, że sos jest zdrowy i pyszny! Miód, chili i czosnek sprawia, że jest idealny na okres jesienno-zimowy – wspomaga odporność i pomaga w leczeniu przeziębień!

 

sos1

Skład (na mały słoiczek) i przygotowanie:

  • 12 papryczek chili
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka soli

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na łyżeczce oleju. Dodać pokrojone drobno pomidory oraz pokrojone w krążki papryczki chili wraz z nasionami. Dusić pod przykryciem co najmniej 30 minut od czasu do czasu dolewając odrobinę wody, by sos się nie przypalił.
Po 30 minutach dodajemy przecier pomidorowy, 2 łyżeczki miodu, drobno posiekany czosnek, sok z cytryn. Całość gotujemy bez przykrycia ok. 10 minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.

 

Suszone płatki chili

Idealne jako dodatek do każdej potrawy. Suche, pokruszone płatki chili można trzymać w zakręconym słoiczku lub zamkniętej puszce i korzystać z niej w dowolnym momencie.

 

 

Jak je zrobić? Nic prostszego!

Paprykę możemy suszyć na kilka sposobów – w specjalnej suszarce do warzyw (nie posiadam takiej, więc nie wiem), wieszając je powiązane sznurkiem w ciepłym pomieszczeniu (papryka schnie wtedy względnie szybko, ale zdarza się, że blaknie jej kolor) lub w piekarniku w temperaturze 50 stopni przez 4-5 godzin. Osobiście wybieram ostatni sposób, ale Wam polecam wybranie tego, który odpowiada Wam najbardziej.

 

Papryczki chili w oleju

Kiedy przejdą aromatem czosnku i ziół smakują świetnie nadziane kozim serem lub feta z ziołami. Świetne na przystawkę lub przekąskę na spotkanie ze znajomymi.

 

Chcesz spróbować?

  • 1 kg papryczek chili
  • 1 litr oleju
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • cukier
  • sól
  • bazylia
  • 5 małych słoików
  • gumowe rękawice :D

Słoiki dokładnie umyć ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Następnie wyparzyć wrzątkiem i dokładnie osuszyć.
Paprykę chili umyć, założyć gumowe rękawice (zróbcie to koniecznie, bo bez nich ręce pieką do końca dnia, albo zatrzecie sobie oko, a nie jest to  nic przyjemnego- wiem z doświadczenia) i poodcinać czapeczki papryczkom. Następnie wyjąć gniazda nasienne i pościągać z nich nasionka do osobnej miseczki. Wydrążone papryczki ułożyć w słoikach i do każdego dorzucić nasiona, po pół ząbka czosnku, pół łyżeczki soli, szczyptę cukru oraz pół łyżeczki bazylii. W rondlu bardzo mocno zagrzać olej oraz oliwę z oliwek i zalewać papryczki (zalewana gorącym olejem papryka powinna wydawać taki dźwięk, jakby się smażyła) pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni do wieczka. Słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem. Trzymać w ciemnym miejscu, a za 2 tygodnie można je już zajadać!

 

Chili con carne

Przepis dla miłośników kuchni meksykańskiej i nie tylko. Danie jest szybkie, smaczne i naprawdę pikantne. Smaczku dodają zioła i cynamon, które wydobywają smak potrawy.

 

Składniki (na 5 osób)  i przygotowanie:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g pomidorów w puszce
  • 3 świeże pomidory
  • 2 duże cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 papryczki chili
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • papryka słodka
  • po łyżeczce suszonego cząbru i kolendry
  • pół łyżeczki kuminu i cynamonu
  • łyżeczka cukru

Mięso przyprawić solą i odrobiną słodkiej papryki. Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oleju i wrzucić do niego mięso. Po dwóch minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać razem, tak długo, aż się zeszkli, a “woda” z mięsa wyparuje. Dodać kumin, zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek pomidory z puszki oraz świeże pokrojone w kostkę i dusić przez ok. 10 minut.
Dorzucić pokrojone w kosteczkę papryki – czerwoną, zieloną oraz chili – oraz pozostałe przyprawy. Dusić kolejne 10 minut.
Następnie dorzucić kukurydzę i fasolę z puszki, wymieszać i zagotować. Ewentualnie doprawić solą do smaku i zagęścić łyżeczką mąki.

 

Spaghetti diablonese

Włoskie spagehtti w wersji ostrej. Pobudza ciało i umysł!

 

Składniki i przygotowanie:

  • 50 dag mielonego mięsa wołowego (lub szynki wieprzowej)
  • starty żółty ser
  • 4 pomidory
  • 1/2 czerwonej papryki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • chilli w proszku
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • oregano
  • bazylia (najlepiej świeża)
  • natka pietruszki
  • łyżeczka cukru
  • sól

Zmielone mięso wyłożyć na talerz, przyprawić łyżeczką chilli, papryki słodkiej. Dodać rozdrobniony czosnek i szczyptę soli – wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na ok. 5 min.W międzyczasie pokroić warzywa w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzać tłuszcz i wrzucić mięso. Podsmażyć, a gdy zbrązowieje dodać pokrojoną paprykę i cebulę. Dusić pod przykryciem ok. 10 min.Następnie dodać pokrojone pomidory, łyżeczkę słodkiej papryki, cukru oraz sól do smaku. Dusimy kolejne 10 min. Dodajemy 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, 2 rozdrobnione ząbki czosnku, łyżeczkę bazylii i oregano. Polecam dodać łyżkę koncentratu z buraczków, by kolor potrawy był bardziej wyrazisty. Dusić przez ok. 5 min. Podawać posypane startym żółtym serem i ziołami.

 

prymat