Ostatni wtorek karnawału
Dzień ten jest pretekstem, podobnie jak dla nas Tłusty Czwartek, do nieskrępowanego objadania się smakołykami. My zajadamy się pączkami i faworkami, a np. we Francji dodatkowo jeszcze objadają się goframi, ale głównie naleśnikami. Na Wyspach Brytyjskich jest to Pancake Day, czyli dzień naleśnika i oczywiście wszyscy zajadają naleśniki i placuszki.
Włączając się do obchodów dzisiejszego święta, zrobiłam swoje naleśniki.
Naleśniki z płatkami owsianymi, miodem i orzechami
mąka - 1 szk.
jajka - 2 szt.
śmietana kremówka – ½ szk.
mleko - 1 szk.
płatki owsiane – ½ szk.
płynny miód – 2 łyżki
masło – 1 łyżka
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
szczypta soli
PONADTO:
masło klarowane do smażenia naleśników
płynny miód do podania naleśników
orzechy włoskie grubo pokruszone do podania
Jajka ubij ze śmietaną, następnie dodaj roztopione i przestudzone masło, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane i sól. Wlej porcjami mleko i całość dokładnie zmiksuj. Dodaj płynny miód i wymieszaj. Ciasto odstaw na pół godziny, aby odpoczęło.
Po tym czasie, jeśli się okaże, że ciasto zbyt mocno zgęstniało dolej trochę mleka lub wody. Ciasto ma mieć nieco bardziej gęstą konsystencję jak tradycyjne ciasto na naleśniki.
Rozgrzaną patelnię posmaruj odrobiną masła klarowanego i smaż grube naleśniki, grubsze niż klasyczne naleśniki.
Grubo pokruszone orzechy włoskie upraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
Naleśniki podawaj polane płynnym miodem i posypane prażonymi orzechami włoskimi.
*śmietanę kremówkę można zastąpić mlekiem i też naleśniki będą smaczne.
Naleśniki czekoladowe z serkiem waniliowym i truskawkami
Naleśniki z prażonymi jabłkami
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/170120/nalesniki-z-prazonymi-jablkami.html