Osobisty przewodnik po winach - CHIANTI

Opublikowano: 04.06.2013
Autor: IwonaDD
Osobisty przewodnik po winach - CHIANTI
Amatorski przewodnik po winach w mojej kuchni. Dowiecie się jakie wina najczęściej goszczą w moim domu i do czego je podaje.I choć nie ma ich zbyt wiele, to te które są, na stałe zagośiły w moim barku. Kilka klasycznych win, które nigdy nie zawiodą amatora i wykwintnie ugoszczą wyrafinowanego gościa.



Chianti
– to klasyk, którego nawet nie trzeba przedstawiać. Zna je praktycznie każdy. To jedne z najsłynniejszych win włoskich na świecie. Produkowane ze szczepu Sangiovese (80-100%) w regionie Toskania według ściśle przestrzeganych zasad. Najwyżej cenione są wina Chianti z czarnym kogutem (Gallo nero) oraz z Putto, obrazkiem przedstawiającym nagie dzieciątko przyodziane w winogrona; Te dwa znaczki na butelce, dają gwarancję, że Chianti z jakim mamy do czynienia, zostało wyprodukowane wdług ściśle ustalonych procedur, doz i innych aspektów, jakie narzuca posiadanie tego "loga" producentom wina, którzy chcą należeć do czołówki. Historia tego wina sięga starożytności, choć pierwsze legalne zapiski pojawiły się w XIII wieku,kiedy powstała oficjalna Lega del Chianti, to niektóre znaleziska wskazują, że cieszyli się nim już Etruskowie i Rzymianie. Tak stare i tak słynne wino, jak można się spodziewać dorobiło się wielu „naśladujących”, dlatego w celu jego ochrony w 1924 roku producenci z regionu Toskani stworzyli stowarzyszenie - Consorzio del Chianti, które do dnia dzisiejszego narzuca, określone tradycją normy uprawy Sangiovese i produkcji wina Chianti.
Chianti to wspaniałe wino, które nigdy nie zawiedzie, ani amatora, ani konesera. Klasyk wart swojej chwały.

Chianti Classico – włoskie, czerwone wino wytrawne z regionu Toskanii;
Kolor – rubinowa czerwień;
Bukiet: głęboki i intensywny zapach z kwiatowymi nutam, zwłaszcza fiołków i irysa oraz owoców leśnych;
Smak: gładki, suchy,pełny, zrównoważony, owocowy, aksamitny z umiarkowaną kwasowością.
Wino dojrzewające.
Zawartość alkoholu 12,5 -13,5%.
Temperatura serwowania - 18°C
Cenowo bardzo dostępne od 30 zł do 100 zł
Według koneserów najlepiej komponuje się z dziczyzną, czerwonym mięsem, grilowanym mięsem i serami dojrzewającymi,a nawet pleśniowymi.

U nas w domu najczęściej używam go do sosu bolońskiego, zarówno do podlania, jak i późniejszej degustacji, do królika, wołowiny, serów pleśniowych i dziczyzny, choć ta pojawia się niezmiernie rzadko. W każdym bądz razie Chianti sprawdza się idealnie z wyrazistymi, mięsnymi smakami.

Klasyczne zestawienie obiadowe z Chianti Classico ( Cerasi DOCG) w moim domu to Tagliatelle w Sosie Bolońskim lub Lasagna Bolognese. Pyszna degustacja rodem z Italii :) A i przyznaje się „bez bicia” zapas Chianti w moim domu zawsze musi być:)




Składniki:
Tagliatelle i Sos Boloński*
*By się nie powtarzać zapraszam do wpisu, który całkowicie został poświęcony Ragu Bolognese, zobaczycie w nim krok po kroku jak przygotować doskonały Sos Boloński,który smakuje dokładnie tak, jak w Italii;
Sekrety Sosu Bolońskiego znajdziecie tutaj .
Wykonanie: 100 gr tagliatelle na 1 os ugotować al dente połaczyć z 100-200 ml Sosu Bolońskiego, posypać swieżo startym parmezanem. Smacznego!



Miłej degustacji
Z pozdrowieniami
Iwona 

prymat