Osobisty przewodnik po winach - CHARDONNAY

Opublikowano: 02.06.2013
Autor: IwonaDD
Osobisty przewodnik po winach - CHARDONNAY
Amatorski przewodnik po winach w mojej kuchni. Dowiecie się jakie wina najczęściej goszczą w moim domu i do czego je podaje.I choć nie ma ich zbyt wiele, to te które są, na stałe zagośiły w moim barku. Kilka klasycznych win, które nigdy nie zawiodą amatora i wykwintnie ugoszczą wyrafinowanego gościa.

Chardonnay to wino, które uwielbiam pod każdym względem. Gdy jestem w resteuracji, w której połowa win jest mi nieznana, wtedy prawie zawsze stawiam na ten klasyk. Wiem, że może ktoś z was pomyśli, że dla doświadczenia można zawsze „strzelać”, ale ja nie lubię być zaskakiwana nieodpowiednim połaczeniem, za które płacę kilkakrotnie większe pieniądzę niż gdybym „eksperymentowała” kupując w supermarkecie. Tylko raz dałam się kelnerowi namówić i skończyło się tym, że miałam półsłodkie czerwone wino do schabowego i kapusty. Często w resteuracjach podawana jest nie dość,że znacznie ograniczona karta win, to kelnerzy nie są sommelier-ami i tak naprawdę nie potrafią profesionalnie doradzić. Oczywiście nie wkładam wszystkich do jednego worka , bo napewno w renomowanych resteuracjach tego problemu nie ma, raczej mam na myśli „przeciętną” resteurację, do której trafiamy niejeden raz. Zresztą wszyscy wiemy jak jest, by wybrać się do dobrej resteuracji w kilka osób musimy liczyć się z wydatkiem minimum 500 zł, gdy idziemy do przeciętnej cena spada o połowę. I choć jedzenie może być rewelacyjne, o profesionalnej poradzie najczęściej możemy zapomnieć. Dlatego uważam,że warto znać kilka klasycznych win, które są znane na całym świecie i zazwyczaj nie brakuje ich w klasycznej karcie win. Jednym z nich jest napewno Chardonnay. To jedno z najczęściej kupowanych win na świecie. Ponoć w Wielkiej Brytani dorobił się takiej sławy, że imieniem Chardonnay nazwano nawet kilka noworodków. Przy takich faktach nie pozostaje nic innego, jak spróbować tego wina. Jestem pewna, że was nie zawiedzie.


Chardonnay – białe wino wytrawne, produkowane ze szczepu Chardonnay, wywodzące się początkowo z Francji, a dziś produkowane nawet w Australii czy Kalifornii; Ze względu na uwarunkowania klimatyczne uprawy szczepu Chardonnay i technik produkcji , wino może zmieniać nie tylko kolor, ale i charakterystyczne nuty.
Kolor: słomkowy z odcieniami złotego;
Bukiet: delikatna nuta białych owoców, jak jabłka i gruszki oraz cytrusów, brzoskwiń, ananasa (ogólnie owoców tropikalnych). Im bardziej wino pochodzące z cieplejszego obszaru np. z produkcji włoskiej, tym intensywniej wyczuwalny bukiet;
Smak: subtelny, zrównoważony, delikatny, „lekki” do picia z umiarkowaną kwasowością, lecz różnica w smaku zależy od tego w jaki sposób Chardonnay jest fermentowane; Wina produkowane z dojrzewania i fermentacji w zbiornikach stalowych mają bardziej wyraźną kwasowość i smak podobny do świeżych owoców, a te produkowane w pojemnikach z drewna mają bardziej złożoną strukturę i wyrafinowany posmak wanilii. Produkowane w tak wielu apelacjach,że nie sposób wymienić. Osobiście preferuje Chardonnay z produkcji francuskiej lub włoskiej, ostatecznie jednak każdy producent Chardonnay zasługuje by go skosztować i wybrać ten, który najlepiej odzwierciedla nasz gust i przyjemność degustacji przy stole.
Zawartość alkoholu 11%- 14%.
Wino dojrzałe.
Temperatura serwowania: 10-12°C
Cenowo bardzo dostępne od 15 zł do 100 zł
Według koneserów najlepiej smakuje z lekkimi przekąskami, sałatkami, białym mięsem, owocami morza i rybami.

    U nas w domu najczęściej używam go do podlewania dań wymagających białego wytrawnego wina ( dostępność cenowa na to pozwala), do kurczaka, owoców morza oraz pieczonych lub gotowanych ryb.
Przykładowe zestawienie obiadowe z Chardonnay ( Conte Reale-Piemonte):

Spaghetti z małżami




Składniki dla 3-4 osób:

1 kg małże (swieże lub mrożone); 400 gr spaghetti; 1 ząbek czosnek; 1 pęczek pietruszka zielona; 5 ml olej z oliwek; 50 gr biała cebulka;sól morska do smaku; pieprz czarny mielony do smaku; 100 gr pomidorki daktylowe

Wykonanie:
1.Małże wyszorować szczoteczką i namoczyć w osolonej wodzie by wypluły z siebie piasek. Jeśli małże są mrożone można ten punkt ominąć;
2.Na 2 łyżkach oleju z oliwek zeszklić czosnek ,posiekaną cebulkę,natkę pietruszki, dodać pomidorki przekrojone na pół;
3.Dodać małże. Dusić pod przykryciem aż do otwarcia się skorupek (1-3 min);
4.W tym samym czasie ugotować w osolonej wodzie spaghetti al dente;
5.Wrzucić makaron do patelni z małżami. Wymieszać;
6.Na koniec odrobina świeżo zmielonego pieprzu i natki pietruszki;
Smacznego!

 
Z pozdrowieniami
Iwona 

prymat