Ósemeczka - podzielna bułka

Opublikowano: 07.03.2013
Autor: IZABELA29
Ósemeczka - podzielna bułka
Pyszne bułki nie tylko na śniadanie. Doskonale smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym fanom domowego pieczywa.

Ósemeczka - podzielna bułka

Ósemeczka - podzielna bułka

Składniki:

20 g drożdży świeżych,
    300 g mąki pszennej
    30 g margaryna roztopionej,
    1 łyżeczka soli
    1 jajko,
    mak do posypania bułek,
    125 ml  ciepłego mleka
    2 łyżki cukru


                                                                                   Sposób wykonania;



                            Mąkę typ 650 przesiewamy do miski

               Ósemeczka - podzielna bułka


Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i zostawiamy do podrośnięcia. Do mąki dodajemy jajko, roztopioną margarynę ,sól.
Wlewamy podrośnięty rozczyn.
Wyrabiamy ciasto , podsypując od czasu do czasu tak by nie kleiło się do ręki. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.


Ósemeczka - podzielna bułka


Następnie po wyrośnięciu zarabiamy chwile ,robimy kule i kładziemy na posmarowaną blaszkę oraz posypaną mąką.
Nacinamy 4 razy w gwiazdę by utworzyły się 8 oddzielnych a zarazem złączonych bułek.



Ósemeczka - podzielna bułka



Smarujemy mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy 15 minut w temp 220 stopni. 


 Ósemeczka - podzielna bułka
SMACZNEGO .
prymat