Ósemeczka - podzielna bułka
Składniki:
20 g drożdży świeżych,
300 g mąki pszennej
30 g margaryna roztopionej,
1 łyżeczka soli
1 jajko,
mak do posypania bułek,
125 ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru
Sposób wykonania;
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i zostawiamy do podrośnięcia. Do mąki dodajemy jajko, roztopioną margarynę ,sól.
Wlewamy podrośnięty rozczyn.
Wyrabiamy ciasto , podsypując od czasu do czasu tak by nie kleiło się do ręki. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie po wyrośnięciu zarabiamy chwile ,robimy kule i kładziemy na posmarowaną blaszkę oraz posypaną mąką.
Nacinamy 4 razy w gwiazdę by utworzyły się 8 oddzielnych a zarazem złączonych bułek.
Smarujemy mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy 15 minut w temp 220 stopni.
SMACZNEGO .