- bagietka
- duży oscypek
- żurawina
- lubczyk
Bagietkę kroimy w 1,5 cm kromeczki.
Opiekamy w piekarniku, tosterze lub na suchej patelni.
Oscypka kroimy w plasterki i grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni posypując lubczykiem.
Gdy ser się przytopi układamy go na chrupiących grzankach.
Posypujemy żurawiną.
Smacznego :)
Sałatka z roszponki z grillowanym oscypkiem, żurawiną i malinowym sosem
Szybka i syta sałatka, polecam :)
- roszponka ok 200 g
- duży oscypek lub 4 małe
- 4 łyżki żurawiny
- łyżeczka lubczyku
- garść malin
- łyżeczka octu winnego
- sól, pieprz, cukier do smaku
Maliny miksujemy z octem.
Doprawiamy do smaku.
Jeżeli komuś przeszkadzają ziarenka można przetrzeć sos przez sito.
Oscypka kroimy na centymetrowe plastry.
Nacieramy go lubczykiem i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.
Roszponkę posypujemy suszoną żurawiną.
Podajemy z sosem i najlepiej ciepłym oscypkiem.
Smacznego :)
Grillowana kanapka z oscypkiem i truskawkami
Połączenie może dość zaskakujące ale naprawdę pyszne :) Czasem eksperymenty wychodzą naprawdę świetnie, polecam każdemu kto ma dostęp do świeżych oscypków :)
- 2 bułki
- pęczek szczypiorku
- 6 plastrów oscypka
- 5-6 truskawek
- łyżka soku z cytryny
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- odrobina oliwy z oliwek
- łyżka lubczyku
Bułki przekrawamy i skrapiamy oliwą z oliwek.
Grillujemy na rozgrzanej patelni z obu stron.
Szczypiorek siekamy i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pieprzu i mieszamy.
Plastry oscypka grillujemy z obu stron posypujac lubczykiem.
Na każdej bułce układamy szczypiorek, po 3 plastry grillowanego oscypka.
Na wierzchu układamy przekrojone truskawki.
Przykrywamy górą bułki.
Smacznego :)
Roladki drożdżowe z oscypkiem
Robiąc te roladki nie do końca wiedziałam czego do nich dodam, były to składniki które miałam pod ręką i wydawało mi się, że stworzą zgraną całość ;) Wyszło naprawdę przepysznie :) Nawet nie zdążyłam policzyć ile ich wyszło z tej porcji bo po szybkim zrobieniu zdjęć zniknęły w mig :)
Polecam na kolację lub jako przegryzkę do piwa :)
- 250 g mąki pszennej
- pół szklanki śmietany 18 %
- 125 g margaryny
- 25 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- duży oscypek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kopiasta łyżka lubczyku
- papryczka chili
- zielone tabasco
- łyżeczka suszonej cebuli
Do śmietany dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
Dodajemy do mąki i margaryny, zagniatamy całość na gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy dosyć cienko i smarujemy koncentratem pomidorowym ( nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie).
Na wierzchu układamy pokrojonego w plasterki oscypka, posypujemy obficie lubczykiem, posiekaną papryczką i suszoną cebulą, polewamy kropelkami zielonego tabasco.
Zwijamy całość jak roladę, delikatnie zlepiamy i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 1,5 - 2 cm.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego :)
Bagietki nadziewane oscypkiem, chorizo i suszonymi pomidorami
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cayenne
- łyżeczka cukru
- łyżka oleju z suszonych pomidorów
- pół laski chorizo
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- pół dużego oscypka
- pół łyżeczki pikantnej wędzonej papryki
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- łyżka suszonej cebuli
Chorizo kroimy w pół plasterki.
Podsmażamy je przez 5 minut na oleju ze słoiczka z pomidorami przyprawiając wędzoną papryką i chilli.
Odcedzamy tłuszcz i zostawiamy na później.
Kiełbaski odstawiamy do wystudzenia.
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewmy połową ciepłej wody.
Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę suchych składników.
Następnie dolewamy wodę i rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy gładkie ciasto po czym dodajemy olej z kiełbasek.
Ponownie wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na 4 części.
Formujemy je w bagietki o długości około 20 cm.
Delikatnie rozciągamy i na środku układamy chorizo, posiekane suszone pomidory (lekko odsączone z oleju) oraz pokrojonego oscypka.
Posypujemy suszoną cebulą.
Ciasto zlepiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
Gotowe bagietki podawałam z pikantnym sosem chilli.
Smacznego :)
"Wędzona" tarta
Co tu dużo mówić, orkiszowe ciasto, pyszne wędzone składniki i chili dodające pikanterii, niebo w gębie :)
Ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej
- 100 g margaryny
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- łyżka wędzonej papryki hiszpańskiej
Nadzienie:
- 130 ml śmietany 18 %
- 2 jajka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka wędzonej papryki hiszpańskiej
- 120 g wędzonego łososia
- 7-8 plasterków z dużego oscypka
- papryczka chili czerwona
- papryczka chili zielona
Mąkę i mieloną wędzoną paprykę siekamy z margaryną po czym dodajemy jajka.
Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut.
Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy.
Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 minut.
Śmietanę mieszamy z jajkami, koncentratem pomidorowym i wędzona papryką.
Łososia rozdrabniamy i układamy na podpieczonym cieście.
Zalewamy śmietaną z dodatkami. Na wierzchu układamy pokrojonego w plastry oscypka i posypujemy papryczkami chili.
Zapiekamy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)