Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oscypkowe szaleństwo

Oscypek jest serem który sam bez żadnych dodatków smakuje świetnie jednak dodając go do różnych potraw możemy je naprawdę przepysznie urozmaicić :)

Przedstawiam przepisy na moje ulubione dania z dodatkiem oscypka :)

Oscypkowe szaleństwo

 

Grzanki z grillowanym oscypkiem i żurawiną

Oscypkowe szaleństwo

  • bagietka
  • duży oscypek
  • żurawina
  • lubczyk

Bagietkę kroimy w 1,5 cm kromeczki.

Opiekamy w piekarniku, tosterze lub na suchej patelni.

Oscypka kroimy w plasterki i grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni posypując lubczykiem.

Gdy ser się przytopi układamy go na chrupiących grzankach.

Posypujemy żurawiną.

Smacznego :)

 


Sałatka z roszponki z grillowanym oscypkiem, żurawiną i malinowym sosem


Szybka i syta sałatka, polecam :)

Oscypkowe szaleństwo

  • roszponka ok 200 g
  • duży oscypek lub 4 małe
  • 4 łyżki żurawiny
  • łyżeczka lubczyku
  • garść malin
  • łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Maliny miksujemy z octem.

Doprawiamy do smaku.

Jeżeli komuś przeszkadzają ziarenka można przetrzeć sos przez sito.

Oscypka kroimy na centymetrowe plastry.

Nacieramy go lubczykiem i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.

Roszponkę posypujemy suszoną żurawiną.

Podajemy z sosem i najlepiej ciepłym oscypkiem.

Smacznego :)

 

Grillowana kanapka z oscypkiem i truskawkami

Połączenie może dość zaskakujące ale naprawdę pyszne :) Czasem eksperymenty wychodzą naprawdę świetnie, polecam każdemu kto ma dostęp do świeżych oscypków :)

Oscypkowe szaleństwo

  • 2 bułki
  • pęczek szczypiorku
  • 6 plastrów oscypka
  • 5-6 truskawek
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • odrobina oliwy z oliwek
  • łyżka lubczyku



Bułki przekrawamy i skrapiamy oliwą z oliwek.

Grillujemy na rozgrzanej patelni z obu stron.

Szczypiorek siekamy i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pieprzu i mieszamy.

Plastry oscypka grillujemy z obu stron posypujac lubczykiem.

Na każdej bułce układamy szczypiorek, po 3 plastry grillowanego oscypka.

Na wierzchu układamy przekrojone truskawki.

Przykrywamy górą bułki.

Smacznego :)

 

Roladki drożdżowe z oscypkiem

Robiąc te roladki nie do końca wiedziałam czego do nich dodam, były to składniki które miałam pod ręką i wydawało mi się, że stworzą zgraną całość ;) Wyszło naprawdę przepysznie :) Nawet nie zdążyłam policzyć ile ich wyszło z tej porcji bo po szybkim zrobieniu zdjęć zniknęły w mig :)

Polecam na kolację lub jako przegryzkę do piwa :)

Oscypkowe szaleństwo

 

  • 250 g mąki pszennej
  • pół szklanki śmietany 18 %
  • 125 g margaryny
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • duży oscypek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kopiasta łyżka lubczyku
  • papryczka chili
  • zielone tabasco
  • łyżeczka suszonej cebuli

 

Do śmietany dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży.

Dodajemy do mąki i margaryny, zagniatamy całość na gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy dosyć cienko i smarujemy koncentratem pomidorowym ( nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie).

Na wierzchu układamy pokrojonego w plasterki oscypka, posypujemy obficie lubczykiem, posiekaną papryczką i suszoną cebulą, polewamy kropelkami zielonego tabasco.

Zwijamy całość jak roladę, delikatnie zlepiamy i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 1,5 - 2 cm.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego :)

 

Bagietki nadziewane oscypkiem, chorizo i suszonymi pomidorami

Oscypkowe szaleństwo

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cayenne
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • pół laski chorizo
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • pół dużego oscypka
  • pół łyżeczki pikantnej wędzonej papryki
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • łyżka suszonej cebuli



Chorizo kroimy w pół plasterki.

Podsmażamy je przez 5 minut na oleju ze słoiczka z pomidorami przyprawiając wędzoną papryką i chilli.

Odcedzamy tłuszcz i zostawiamy na później.

Kiełbaski odstawiamy do wystudzenia.

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewmy połową ciepłej wody.

Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę suchych składników.

Następnie dolewamy wodę i rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy gładkie ciasto po czym dodajemy olej z kiełbasek.

Ponownie wyrabiamy.

Ciasto dzielimy na 4 części.

Formujemy je w bagietki o długości około 20 cm.

Delikatnie rozciągamy i na środku układamy chorizo, posiekane suszone pomidory (lekko odsączone z oleju) oraz pokrojonego oscypka.

Posypujemy suszoną cebulą.

Ciasto zlepiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.

Gotowe bagietki podawałam z pikantnym sosem chilli.

Smacznego :)

 

 

"Wędzona" tarta

Co tu dużo mówić, orkiszowe ciasto, pyszne wędzone składniki i chili dodające pikanterii, niebo w gębie :)

Oscypkowe szaleństwo

 

Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka wędzonej papryki hiszpańskiej

Nadzienie:

  • 130 ml śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki hiszpańskiej
  • 120 g wędzonego łososia
  • 7-8 plasterków z dużego oscypka
  • papryczka chili czerwona
  • papryczka chili zielona

 

Mąkę i mieloną wędzoną paprykę siekamy z margaryną po czym dodajemy jajka.

Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut.

Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy.

Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 minut.

Śmietanę mieszamy z jajkami, koncentratem pomidorowym i wędzona papryką.

Łososia rozdrabniamy i układamy na podpieczonym cieście.

Zalewamy śmietaną z dodatkami. Na wierzchu układamy pokrojonego w plastry oscypka i posypujemy papryczkami chili.

Zapiekamy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

 

Edyta10
Edyta10 11.09.2012 15:34
Uwielbiam oscypek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak