Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Oscypkowe szaleństwo

Oscypek jest serem który sam bez żadnych dodatków smakuje świetnie jednak dodając go do różnych potraw możemy je naprawdę przepysznie urozmaicić :)

Przedstawiam przepisy na moje ulubione dania z dodatkiem oscypka :)

Oscypkowe szaleństwo

 

Grzanki z grillowanym oscypkiem i żurawiną

Oscypkowe szaleństwo

  • bagietka
  • duży oscypek
  • żurawina
  • lubczyk

Bagietkę kroimy w 1,5 cm kromeczki.

Opiekamy w piekarniku, tosterze lub na suchej patelni.

Oscypka kroimy w plasterki i grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni posypując lubczykiem.

Gdy ser się przytopi układamy go na chrupiących grzankach.

Posypujemy żurawiną.

Smacznego :)

 


Sałatka z roszponki z grillowanym oscypkiem, żurawiną i malinowym sosem


Szybka i syta sałatka, polecam :)

Oscypkowe szaleństwo

  • roszponka ok 200 g
  • duży oscypek lub 4 małe
  • 4 łyżki żurawiny
  • łyżeczka lubczyku
  • garść malin
  • łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Maliny miksujemy z octem.

Doprawiamy do smaku.

Jeżeli komuś przeszkadzają ziarenka można przetrzeć sos przez sito.

Oscypka kroimy na centymetrowe plastry.

Nacieramy go lubczykiem i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.

Roszponkę posypujemy suszoną żurawiną.

Podajemy z sosem i najlepiej ciepłym oscypkiem.

Smacznego :)

 

Grillowana kanapka z oscypkiem i truskawkami

Połączenie może dość zaskakujące ale naprawdę pyszne :) Czasem eksperymenty wychodzą naprawdę świetnie, polecam każdemu kto ma dostęp do świeżych oscypków :)

Oscypkowe szaleństwo

  • 2 bułki
  • pęczek szczypiorku
  • 6 plastrów oscypka
  • 5-6 truskawek
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • odrobina oliwy z oliwek
  • łyżka lubczyku



Bułki przekrawamy i skrapiamy oliwą z oliwek.

Grillujemy na rozgrzanej patelni z obu stron.

Szczypiorek siekamy i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pieprzu i mieszamy.

Plastry oscypka grillujemy z obu stron posypujac lubczykiem.

Na każdej bułce układamy szczypiorek, po 3 plastry grillowanego oscypka.

Na wierzchu układamy przekrojone truskawki.

Przykrywamy górą bułki.

Smacznego :)

 

Roladki drożdżowe z oscypkiem

Robiąc te roladki nie do końca wiedziałam czego do nich dodam, były to składniki które miałam pod ręką i wydawało mi się, że stworzą zgraną całość ;) Wyszło naprawdę przepysznie :) Nawet nie zdążyłam policzyć ile ich wyszło z tej porcji bo po szybkim zrobieniu zdjęć zniknęły w mig :)

Polecam na kolację lub jako przegryzkę do piwa :)

Oscypkowe szaleństwo

 

  • 250 g mąki pszennej
  • pół szklanki śmietany 18 %
  • 125 g margaryny
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • duży oscypek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kopiasta łyżka lubczyku
  • papryczka chili
  • zielone tabasco
  • łyżeczka suszonej cebuli

 

Do śmietany dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży.

Dodajemy do mąki i margaryny, zagniatamy całość na gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy dosyć cienko i smarujemy koncentratem pomidorowym ( nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie).

Na wierzchu układamy pokrojonego w plasterki oscypka, posypujemy obficie lubczykiem, posiekaną papryczką i suszoną cebulą, polewamy kropelkami zielonego tabasco.

Zwijamy całość jak roladę, delikatnie zlepiamy i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 1,5 - 2 cm.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego :)

 

Bagietki nadziewane oscypkiem, chorizo i suszonymi pomidorami

Oscypkowe szaleństwo

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cayenne
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • pół laski chorizo
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • pół dużego oscypka
  • pół łyżeczki pikantnej wędzonej papryki
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • łyżka suszonej cebuli



Chorizo kroimy w pół plasterki.

Podsmażamy je przez 5 minut na oleju ze słoiczka z pomidorami przyprawiając wędzoną papryką i chilli.

Odcedzamy tłuszcz i zostawiamy na później.

Kiełbaski odstawiamy do wystudzenia.

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewmy połową ciepłej wody.

Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę suchych składników.

Następnie dolewamy wodę i rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy gładkie ciasto po czym dodajemy olej z kiełbasek.

Ponownie wyrabiamy.

Ciasto dzielimy na 4 części.

Formujemy je w bagietki o długości około 20 cm.

Delikatnie rozciągamy i na środku układamy chorizo, posiekane suszone pomidory (lekko odsączone z oleju) oraz pokrojonego oscypka.

Posypujemy suszoną cebulą.

Ciasto zlepiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.

Gotowe bagietki podawałam z pikantnym sosem chilli.

Smacznego :)

 

 

"Wędzona" tarta

Co tu dużo mówić, orkiszowe ciasto, pyszne wędzone składniki i chili dodające pikanterii, niebo w gębie :)

Oscypkowe szaleństwo

 

Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka wędzonej papryki hiszpańskiej

Nadzienie:

  • 130 ml śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki hiszpańskiej
  • 120 g wędzonego łososia
  • 7-8 plasterków z dużego oscypka
  • papryczka chili czerwona
  • papryczka chili zielona

 

Mąkę i mieloną wędzoną paprykę siekamy z margaryną po czym dodajemy jajka.

Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut.

Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy.

Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 minut.

Śmietanę mieszamy z jajkami, koncentratem pomidorowym i wędzona papryką.

Łososia rozdrabniamy i układamy na podpieczonym cieście.

Zalewamy śmietaną z dodatkami. Na wierzchu układamy pokrojonego w plastry oscypka i posypujemy papryczkami chili.

Zapiekamy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

 

Edyta10
Edyta10 11.09.2012 15:34
Uwielbiam oscypek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak