Orzechy włoskie – skorupka pełna zdrowia

Opublikowano: 06.10.2015
Autor: Kuchnia Marty
Orzechy włoskie – skorupka pełna zdrowia
Orzechy włoskie mimo iż są bardzo kaloryczne są często zalecane przez dietetyków jako zdrowa przekąska.

Jesień to czas na orzechy.. przygotowujemy z nich nalewki, napary, dodajemy do wypieków i deserów. Orzechy idealnie komponują się również z daniami mięsnymi i sałatkami.

Orzechy włoskie – skorupka pełna zdrowia

 

Orzechy włoskie – zastosowanie i właściwości:

 

Orzechy włoskie mają szerokie zastosowanie zarówno lecznicze jaki i w przemyśle kosmetycznych i gastronomicznym. Już w starożytności wykorzystywano odwar z liści orzecha do nacierania bydła chroniąc zwierzęta przed kąsaniem owadów. Po dziś dzień wiele mam wkłada roztarty liść orzecha do wózka, w którym śpi dziecko odstraszając w ten sposób „latających intruzów”. Ponadto odwar z liści wykorzystywany był również jako lek na cukrzyce czy krzywicę. Nalewka orzechowa była i jest nadal skutecznym lekiem na wszelkie zaburzenia przewodu pokarmowego – w szczególności na biegunki czy zatrucia. Należy jednak pamiętać, ze do jej przygotowania wykorzystujemy młode, niedojrzałe owoce (zbierane na przełomie czerwca i lipca). Preparaty z orzecha mają również silne działanie bakteriobójcze i grzybobójcze oraz działają przeciwzapalnie.

Orzechy włoskie – skorupka pełna zdrowia

 

Również przemysł kosmetyczny chętnie wykorzystuje orzechy w swoich produktach. Któż z nas nie używał peelingu zawierającego sproszkowaną skorupkę orzechów czy samoopalaczy zawierających wyciąg z tych owoców.

Jeśli chodzi o zastosowanie orzechów w kuchni to tak jak już wspomniałam jest ono bardzo szerokie.. zaczynając od w/w orzechówki kończąc na świątecznych wypiekach!

Większość z nas lubi po prostu podjadać orzechy same – są zdrową przekąską. Bardziej wymagający dodają je do sałatek, wykorzystują jako panierkę, czy dodają do pesto. Orzechy możemy np. mielić i dodawać do mąki, prażyć czy zapiekać. To, do czego i jak je podamy zależy tylko od naszej wyobraźni!

Orzechy włoskie – skorupka pełna zdrowia

 

Orzechy włoskie – wartości odżywcze:

 

Jak już wspomniałam orzechy włoskie to prawdziwa bomba kaloryczna! Na szczęście nie są to puste kalorie, owoce bowiem dostarczają nam mnóstwo cennych tłuszczy i białka. Warto żeby po orzechy sięgały osoby, które nie spożywają ryb i mięsa dzięki nim dostarczą organizmowi niezbędnych do funkcjonowania kwasów omega-3 i białka. Oprócz dużej ilości kwasów tłuszczowych orzechy zawierają sterole roślinne, które obniżają poziom złego cholesterolu i działają przeciwzapalnie. Dodatkowo orzechy są bogate w błonnik, witaminy z grupy B i witaminę E (przeciwutleniacze) oraz miedź i mangan. Wystarczy jedna garść orzechów dziennie aby zmniejszyć i złagodzić skutki stresu, po orzechy warto również sięgać w okresie wzmożonej pracy umysłowej.

Orzechy włoskie – skorupka pełna zdrowia

 

Na koniec jeszcze zwrócę uwagę na odpowiedni sposób przechowywania orzechów. Orzechy ze względu na dużą zawartość tłuszczu szybko jełczeją! Zjełczałych orzechów nie należy spożywać. Przechowujemy je w suchym i dość chłodnym miejscu. Nie należy chować owoców do plastykowych pojemników. Jeśli nie macie swoich orzechów i kupujecie je najlepiej zaopatrujcie się w orzechy w skorupce.

Poniżej zapraszam na moje kulinarne propozycje z orzechami w roli głównej:

Orzechy włoskie – skorupka pełna zdrowia

 

Przepisy:

 

1. Gruszki pieczone z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Orzechy włoskie – skorupka pełna zdrowia

 

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

 

 

 

2. Gruszki z masą orzechową i karmelem

Orzechy włoskie – skorupka pełna zdrowia

 

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

 

 

 

3. Baklava

Orzechy włoskie – skorupka pełna zdrowia

 

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

 

 

 

4. Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami

Orzechy włoskie – skorupka pełna zdrowia

 

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

 

 

 

5. Comber z królika w panierce z orzechów włoskich z sosem czekoladowym i serem pleśniowym

Orzechy włoskie – skorupka pełna zdrowia

 

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

 

 

 

 

 

 

 

prymat