ORZECHY WŁOSKIE- SAMO ZDROWIE

Opublikowano: 15.02.2016
Autor: paulette17
ORZECHY WŁOSKIE- SAMO ZDROWIE
Orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy ze wszystkich odmian. Są znane w Europie od dawna pochodzące z Azji były rozpropagowane przez Rzymian na terenach kraju starego kontynentu.

Orzechy zawierają dużo przeciwutleniaczy. Są źródłem wartościowego białka, błonnika, wielu witamin i minerałów, a przy tym nie zawierają glutenu i białka mlecznego, czyli substancji, na które niektórzy mogą być uczuleni.

ORZECHY WŁOSKIE- SAMO ZDROWIE

 

10 NAJWAŻNIEJSZYCH WŁAŚCIOWSCI ZDROWOTNYCH:

1. Chroni przed nowotworem: zawierają silny antyoksydant - kwas elagowy, który blokuje szlaki metaboliczne, prowadzące do rozwoju nowotworu. Kwas elagowy nie tylko chroni zdrowe komórki przed wolnymi rodnikami, ale także pomaga w detoksykacji potencjalnych substancji rakotwórczych i zapobiega namnażaniu komórek nowotworowych.

2. Chronią układ krążenia: wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne, w które obfitują orzechy włoskie, mają zbawienny wpływa na układ krążenia – obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie, zmniejszają lepkość krwi i tendencję do powstawania zakrzepów. Dodatkowo koenzym Q10 pomaga unieczynnić cholesterol LDL, a L-arginina przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, więc w rezultacie obniża się ciśnienie krwi i spada ryzyko zawału serca.

3. Pomagają w zaśnięciu: zawierają melatoninę czyli hormon produkowany przez szyszynkę, bierze udział w regulacji snu. Hormon ten został odkryty w orzechach włoskich w formie przyswajalnej, co czyni je idealnym pożywieniem zapewniającym spokojny sen. Ilość melatoniny produkowanej przez organizm ludzki znacznie spada wraz z wiekiem, a spadek ten może być związany ze zwiększonym rozwojem wolnych rodników w starszym wieku. W badaniach opublikowanych przez Russella Reitera i jego kolegów z Uniwersytetu w Teksasie wykazano, że w orzechach tych znajduje się średnio 2,5 – 4,5 ng melatoniny/g, a ich jedzenie zwiększa poziom hormonu we krwi oraz jego aktywność antyoksydacyjną.

4. Antydepresanty: orzechy zawierają kwasy omega 3, które wspomagają koncentrację i samopoczucie. Niedobór może powodować wybuchy złości, pogorszenie w nauce, zaburzenia snu.

5. Są dobre na zdrową cere: wiele kremów i kosmetyków zawiera orzechy, ponieważ zawierają witaminy A i E oraz koenzym Q10, odpowiedzialny za zwalczanie wolnych rodników, dodają świeży urok skórze i energii.

6. Stosowane przy dolegliwościach żołądkowych: działają na paciorkowce, gronkowce, bakterie duru brzusznego – oraz grzybobójcze, przeciwzapalne i odtruwające są bardzo pomocne w razie nieżytów przewodu pokarmowego, zatrucia, biegunki bakteryjnej. W tego rodzaju dolegliwościach żołądkowych można ratować się odwarem z liści albo domowej roboty nalewką z zielonych orzechów. Może okazać się ona pomocna również w zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego.

7. Orzechy włoskie to bogate źródło kwasów omega-3 oraz kwasu alfa-linolenowego (ALA),które poprawiają funkcję tętnic, po posiłkach obfitujących w tłuszcz.

8. Zapobiegają kamieniom żółciowym: około 30g orzechów lub około 2 łyżki masła orzechowego zapobiega chorobom


9. Orzechysą świetnym sposobem na zahamowanie nadmiernego apetytu przez dużą zawartość błonnika (5 g/100 g), który zwiększając objętość w jelitach zmniejsza uczucie głodu. Jednocześnie usprawnia pracę układu pokarmowego oraz „wychwytuje” substancje takie jak metale ciężkie i cholesterol. Po związaniu ich, usuwa je z organizmu.

10. Zwalczają problemy wywołane niedoborem żelaza. Orzechy włoskie są dobrym jego źródłem. Dodatkowo zawierają witaminy E oraz B6, które wydłużają długość życia czerwonych krwinek i ich prawidłową produkcję.

 

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA I KALORYCZNA W 100 G.:

kilokalorie: 666 kcal
kilodżule: 2787 kJ
białko:15 g
tłuszcz: 62 g
wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
węglowodany: 12,1 g
substancje balastowe: 6,1 g

 

PRZEPISY NA SŁODKOŚCI Z ORZECHAMI:

ZDROWY DESER Z ORZECHAMI W SŁOICZKU
Pyszniutki deserek, który ma wszystko by dać nam zapasy energii po ciężkim dniu. Orzeszki, jogurt, truskawki i jabłko to najlepsze składniki !

Składniki:
jogurt grecki 1/2 szkl.
miód płynny 1 łyżeczka
orzechy włoskie siekane 1/4 szkl.
truskawki 4-5 szt.
galaretka truskawkowa 2 łyżki
wiórki kokosowe 1 łyżeczka
jabłko 1 mała szt.

Metoda:
Truskawki umyć. Oderwać szypułki. W misce umieścić jogurt i truskawki zmiksować blenderem. Dodać galaretkę, miód i zmiksować ręcznym mikserem, aż galaretka się rozpuści. Jabłko obrać i pokroić w kostkę . Przełożyć do słoiczka i zalać jogurtem. Wierzch posypać orzechami i wiórkami. Wstawić do lodówki na 15 min.

ORZECHY WŁOSKIE- SAMO ZDROWIE

ORZECHY WŁOSKIE- SAMO ZDROWIE

CZEKOLADOWY TORCIK Z OWOCAMI
Jest to przepyszny torcik, który oczaruje każdego.

Składniki:
Tortownica 24 cm.
Spód brownie:
czekolada gorzka ( 60 %) 100 gram
czekolada mleczna 100 gram
olej 50 ml.
orzechy włoskie mielone 3 łyżki
orzechy laskowe mielone 2 łyżki
mąka 1 szkl.
jaja 5 szt.
cukier muscovado 3/4 szkl.

Mus czekoladowy:
czekolada gorzka ( 60 % ) 100 gram
masło 1 łyżka
białka jaja 2 szt.
śmietana kremówka 100 gram
cukier muscovado 2 łyżki
rum 2 łyżki

Wierzch:
śmietana kremówka 500 ml.
czereśnie kilka szt.
borówki kilkanaście szt.
kakao 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki

Metoda:
1.
CIASTO: 1.W garnku gotujemy wodę. Umieszczamy na tym miskę ( tak by miska nie dotykała dna i była tuż nad wodą). Do miski wrzucamy połamaną czekoladę gorzką i mleczną oraz wlewamy olej. Wodę gotujemy na małym ogniu a czekoladę zostawiamy aby się rozpuściła. Dodajemy orzechy mielone włoskie i laskowe. Wszystko mieszamy do całkowitego roztopienia, tak długo, aż masa będzie płynna i lśniąca. 2. Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Tortownicę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 20-25 min. Sprawdzamy patyczkiem, patyczek może być lekko brudny, ale wierzch powinien być spieczony i lekko popękany. Kiedy ciasto ostygnie lekko ścinamy górę tj. nierówności. Wkładamy z powrotem do tortownicy. Środek tortownicy oblepiamy folią spożywczą, aby boki ciasta były równe.
2.
MUS: 1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianą. Dodać 1 łyżkę cukru muscovado i ponownie zmiksować. Wstawić do lodówki. Śmietanę ubić z resztą cukru muscovado na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wstawić do lodówki. 2. Czekoladę posiekać nożem. Miskę umieścić na garnku z wodą, aby zrobić kąpiel wodną. Do kąpieli wodnej najlepiej wybrać miskę ze stali nierdzewnej. Miska nie może dotykać dna garnka. Do garnka wlać tyle wody, aby dno miski znalazło się tuż nad nią. Wodę doprowadzić do wrzenia. W misce metalowej umieścić czekoladę, masło oraz rum. Poczekać, aż zacznie się topic, mieszając co jakiś czas. 3. Następnie należy przełożyć miskę do garnka z zimną wodą, aby czekoladę nieco ostudzić. ( Czekolada nie będzie rzadka ). 4. Do miski z ubitymi białkami dodać ubitą śmietanę oraz roztopioną czekoladę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód brownie. Wyrównać.
3.
WIERZCH: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na mus czekoladowy. Całość posypać kakao. Ułożyć umyte i osuszone owoce. Wstawić do lodówki na minimum 3 h.

 

ORZECHY WŁOSKIE- SAMO ZDROWIE

ORZECHY WŁOSKIE- SAMO ZDROWIE

prymat