Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowe serduszka

Niedługo Walentynki. Z tej okazji postanowiłam upiec orzechowe serduszka. Bardzo lubię je potem dekorować masą czekoladową i patrzeć jak szybko znikają :)

SKŁADNIKI :

100 g orzechów włoskich bardzo drobno zmielonych,

160 g mąki pszennej,

1/2 startej skórki cytrynowej,

1 jajko,

3/4 szklanki cukru

1 torebka cukru waniliowego,

125 g masła,

Polewa czekoladowa Gellwe


PRZYGOTOWANIE :

Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Zimne masło dzielimy na kawałki i siekamy nożem mieszając z mąką. Dodajemy startą skórkę cytrynową bardzo drobno posiekaną. Dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz jajko. Wyrabiamy ciasto i dodajemy orzechy. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.

Przekładamy ciasto do woreczka i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkowujemy i foremką wykrajamy serduszka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 C aż się przyrumienią.

Po upieczeniu układamy ciasteczka do ostudzenia i potem na środek ciastek nakładamy polewę czekoladową i nakładamy drugie ciasteczko, lekko dociskając. Górne ciasteczko ozdabiamy czekoladą.

Orzechowe serduszka

Takie ciasteczka mogą być świetnym prezentem Walentynkowym :))

 

Orzechowe serduszka

 

Polecam :)

 

Orzechowe serduszka

Jolanta40 12.02.2011 17:12
Orzechy włoskie można zastąpić laskowymi, jak kto lubi. Ja na Walentynki muszę upiec drugą partię :))
Barbara40 12.02.2011 13:28
okazja na Walentynki---zrobie
Jolanta40 09.02.2011 20:18
Polecam :) Łatwo się je robi. Każdy sobie poradzi.
Jolanta_P-S 09.02.2011 18:39
Chyba zrobię takie ciasteczka
Anita21 08.02.2011 20:45
super te serduszka ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak