Orzechowe serduszka

Opublikowano: 08.02.2011
Autor: Jolanta40
Orzechowe serduszka
Niedługo Walentynki. Z tej okazji postanowiłam upiec orzechowe serduszka. Bardzo lubię je potem dekorować masą czekoladową i patrzeć jak szybko znikają :)

SKŁADNIKI :

100 g orzechów włoskich bardzo drobno zmielonych,

160 g mąki pszennej,

1/2 startej skórki cytrynowej,

1 jajko,

3/4 szklanki cukru

1 torebka cukru waniliowego,

125 g masła,

Polewa czekoladowa Gellwe


PRZYGOTOWANIE :

Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Zimne masło dzielimy na kawałki i siekamy nożem mieszając z mąką. Dodajemy startą skórkę cytrynową bardzo drobno posiekaną. Dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz jajko. Wyrabiamy ciasto i dodajemy orzechy. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.

Przekładamy ciasto do woreczka i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkowujemy i foremką wykrajamy serduszka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 C aż się przyrumienią.

Po upieczeniu układamy ciasteczka do ostudzenia i potem na środek ciastek nakładamy polewę czekoladową i nakładamy drugie ciasteczko, lekko dociskając. Górne ciasteczko ozdabiamy czekoladą.

Orzechowe serduszka

Takie ciasteczka mogą być świetnym prezentem Walentynkowym :))

 

Orzechowe serduszka

 

Polecam :)

 

Orzechowe serduszka

prymat