Orzechowe serduszka
SKŁADNIKI :
100 g orzechów włoskich bardzo drobno zmielonych,
160 g mąki pszennej,
1/2 startej skórki cytrynowej,
1 jajko,
3/4 szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego,
125 g masła,
Polewa czekoladowa Gellwe
PRZYGOTOWANIE :
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Zimne masło dzielimy na kawałki i siekamy nożem mieszając z mąką. Dodajemy startą skórkę cytrynową bardzo drobno posiekaną. Dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz jajko. Wyrabiamy ciasto i dodajemy orzechy. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
Przekładamy ciasto do woreczka i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy i foremką wykrajamy serduszka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 C aż się przyrumienią.
Po upieczeniu układamy ciasteczka do ostudzenia i potem na środek ciastek nakładamy polewę czekoladową i nakładamy drugie ciasteczko, lekko dociskając. Górne ciasteczko ozdabiamy czekoladą.
Takie ciasteczka mogą być świetnym prezentem Walentynkowym :))
Polecam :)