Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowa sobota

czyli kilka przepisów z naszymi orzeszkami

Orzechy włoskie przewyższają orzeszki ziemne, migdały, orzechy pekanowe, laskowe, brazylijskie, orzechy makadamii, nerkowce i pistacje. Garstka włoskich zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż w przypadku dowolnych innych powszechnie spożywanych orzechów. Występujące w nich przeciwutleniacze działają od dwóch do 15 razy mocniej niż witamina E. Oprócz przeciwutleniaczy zawierają też wiele wartościowego białka, które może być alternatywą dla mięsa, witaminy, minerały i błonnik. Nie ma w nich natomiast mogących sprawiać problemy substancji w rodzaju glutenu czy białka mlecznego. Jak wynika z badań dietetyków, regularne spożywanie niewielkich ilości orzechów obniża ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka, kamicy żółciowej, cukrzycy typu 2 i wielu innych chorób. Zalecana dzienna dawka to siedem orzechów.

[wyborcza.pl]

Orzechowa sobota

[dieta-aktywnych.pl]

 

Ciasteczka orzechowe

 

250 dkg maki

250 dkg masła

250 dkg Orzechów  mielonych

1 1/3 szklanki cukru

4 żółtka

Cukier waniliowy

 

Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, dać do lodówki na 1 godzine. Rozwałkowac na 2 mm i wykrawać różnymi foremkami. Posmarować białkiem i posypac orzechami krojonymi lub kolorowymi cukiereczkami. Piec 15 minut  w temp. 150-170 stopni.

Orzechowa sobota

 

Ciasto orzechowe z galaretką

5 jajek

5-6 łyżek cukru

5-6 łyżek maki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Masa orzechowa:

1 kostka masła

0,5 szklanki cukru pudru

3 łyzki kakao

1/3 szklanki orzechów włoskich

Reszta:

2 galaretki zielone

Polewa czekoladowa

Wiórki kokosowe

Herbatniki

Rum

 

Harbatniki namoczyc w rumie.

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.

Przygotowac galaretki.

Orzechy drobno pokroić lub zmielić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodać kakao i orzechy i jeszcze zmiksować.

Na biszkopt wyłożyc masę i wylac galaretki. Gdy galaretki lekko stężeją wyłożyc na nie nasączone rumem herbatniki. Polac polewa i posypac kokosem.

 

Orzechowa sobota

 

Snikers

Ciasto:

3 szklanki maki tortowej

1 szklanka cukru

2 jajka

2 łyzki miodu

1 kostka margaryny

2 łyzeczki proszku do pieczenia

Masa:

1 kostka masła

1 budyń śmietankowy

0,5 l mleka

Polewa:

100 g margaryny lub masła

3 łyzki miodu

0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich

1/3 szklanki sparzonych rodzynek

 

Mąkę i proszek przesiac przez sito i posiekac z margaryną. Dodać pozostałe składniki na ciasto i zagnieść. Rozłożyc na blachę i upiec.

Ugotowac budyń. Utrzeć masło i dodać zimny budyń. Zmiksować dokładnie. Rozłożyć na ciasto.

Polewa- tłuszcz rozpuścić na małym ogniu, dodać miód i bakalie. Podgrzewając wymieszać. Gdy przestygnie wylac na masę.

 

Orzechowa sobota

 

Tort czekoladowo-kawowo-orzechowy

5 jajek

5-6 łyżek cukru

5 łyżek maki

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

330 ml smietany 30%

2 łyzeczki zelatyny

Pół szklanki cukru pudru

2 łyzki kawy rozpuszczalnej

Polewa:

1/3 kostki margaryny

3 lyzki cukru

3 łyzki kakao

Mleko

Orzechy do dekoracji

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.

Kawę zaparzyć w 1/5 szklanki wody, dodać 2 łyzeczki zelatyny. Smietane ubijac z cukrem Az zgestnieje, wlać kawę. Zmiksować.

Biszkopt przeciąć na pół. Posmarować masą.

Margarynę rozpuścić, na ogniu wlac mleko- zawsze dodaję „na oko” tak aby składniki ładnie się połaczyły ok. pół szklanki, dodać kakao i cukier. Energicznie wymieszać.

Polewa polac wierzch tortu i udekorować orzechami.

 

Orzechowa sobota

rjustysia 18.03.2012 11:50
Wielki pozytyw za pomysł na bakaliowy tydzień. Kwalifikuje się co najmniej na Wpisy Tygodnia :) Czekam z niecierpliwością na kolejne dni ;) Pozdrawiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak