Orzechowa sobota

Orzechy włoskie przewyższają orzeszki ziemne, migdały, orzechy pekanowe, laskowe, brazylijskie, orzechy makadamii, nerkowce i pistacje. Garstka włoskich zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż w przypadku dowolnych innych powszechnie spożywanych orzechów. Występujące w nich przeciwutleniacze działają od dwóch do 15 razy mocniej niż witamina E. Oprócz przeciwutleniaczy zawierają też wiele wartościowego białka, które może być alternatywą dla mięsa, witaminy, minerały i błonnik. Nie ma w nich natomiast mogących sprawiać problemy substancji w rodzaju glutenu czy białka mlecznego. Jak wynika z badań dietetyków, regularne spożywanie niewielkich ilości orzechów obniża ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka, kamicy żółciowej, cukrzycy typu 2 i wielu innych chorób. Zalecana dzienna dawka to siedem orzechów.
[wyborcza.pl]
[dieta-aktywnych.pl]
Ciasteczka orzechowe
250 dkg maki
250 dkg masła
250 dkg Orzechów mielonych
1 1/3 szklanki cukru
4 żółtka
Cukier waniliowy
Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, dać do lodówki na 1 godzine. Rozwałkowac na 2 mm i wykrawać różnymi foremkami. Posmarować białkiem i posypac orzechami krojonymi lub kolorowymi cukiereczkami. Piec 15 minut w temp. 150-170 stopni.
Ciasto orzechowe z galaretką
5 jajek
5-6 łyżek cukru
5-6 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa orzechowa:
1 kostka masła
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyzki kakao
1/3 szklanki orzechów włoskich
Reszta:
2 galaretki zielone
Polewa czekoladowa
Wiórki kokosowe
Herbatniki
Rum
Harbatniki namoczyc w rumie.
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Przygotowac galaretki.
Orzechy drobno pokroić lub zmielić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodać kakao i orzechy i jeszcze zmiksować.
Na biszkopt wyłożyc masę i wylac galaretki. Gdy galaretki lekko stężeją wyłożyc na nie nasączone rumem herbatniki. Polac polewa i posypac kokosem.
Snikers
Ciasto:
3 szklanki maki tortowej
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyzki miodu
1 kostka margaryny
2 łyzeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy
0,5 l mleka
Polewa:
100 g margaryny lub masła
3 łyzki miodu
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki sparzonych rodzynek
Mąkę i proszek przesiac przez sito i posiekac z margaryną. Dodać pozostałe składniki na ciasto i zagnieść. Rozłożyc na blachę i upiec.
Ugotowac budyń. Utrzeć masło i dodać zimny budyń. Zmiksować dokładnie. Rozłożyć na ciasto.
Polewa- tłuszcz rozpuścić na małym ogniu, dodać miód i bakalie. Podgrzewając wymieszać. Gdy przestygnie wylac na masę.
Tort czekoladowo-kawowo-orzechowy
5 jajek
5-6 łyżek cukru
5 łyżek maki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
330 ml smietany 30%
2 łyzeczki zelatyny
Pół szklanki cukru pudru
2 łyzki kawy rozpuszczalnej
Polewa:
1/3 kostki margaryny
3 lyzki cukru
3 łyzki kakao
Mleko
Orzechy do dekoracji
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Kawę zaparzyć w 1/5 szklanki wody, dodać 2 łyzeczki zelatyny. Smietane ubijac z cukrem Az zgestnieje, wlać kawę. Zmiksować.
Biszkopt przeciąć na pół. Posmarować masą.
Margarynę rozpuścić, na ogniu wlac mleko- zawsze dodaję „na oko” tak aby składniki ładnie się połaczyły ok. pół szklanki, dodać kakao i cukier. Energicznie wymieszać.
Polewa polac wierzch tortu i udekorować orzechami.