Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki wiedeńskie

Któż nie lubi takich oponek wiedeńskich,oblanych cytrynowym ponczem

Oponki wiedeńskie

OPONKI WIEDEŃSKIE
 SKŁADNIKI:

CIASTO

jajka -6 szt

mąka -240 g

sól-szczypta

masło-100 g

mleko -0,5 l

cukier -1 łyżeczka

tłuszcz roślinny do smażenia

LUKIER

3 łyżki woda,

300 g cukier puder,

sok z cytryny,

2 łyżki rum,

olejek cytrynowy
PRZYGOTOWANIE: 
 Do garnka wlać mleko, dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę, dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę, aż powstanie kula ciasta, ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy, wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać z papieru oponki na wrzący tłuszcz. Smażyć oponki zaraz po przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa do lukrowania pączków. Przyprawić olejkiem. Oponki zanurzać w lukrze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak