Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omletowo...

Czyż nie zgodzicie się ze mną, że nie ma nic lepszego na śniadanie od pysznego, soczystego omletu z naszymi ulubionymi dodatkami. A gdyby był jeszcze podany do łóżka sprawi, że nawet najbardziej pochmurny poranek na chwilę rozpromieni się złocistością tego specjału!

Największą zaletą omletów jest to, że ich główny składnik zawsze mam w lodówce, albowiem jajka należą do tej grupy produktów, których zapas skrupulatnie uzupełniam.
Dla mnie omlet to głównie śniadanie, ale nie tylko. No bo czyż nie jest to kwestia odpowiednio dobranych dodatków?
Jako zwolenniczka smaków słonych zachęcam do spróbowania takich oto wynalazków:

Omlet z grzybami leśnymi i żółtym serem



Omletowo...

Pomysł zrodził się w momencie gdy nosiłam się z zamiarem upieczenia tarty grzybowej, a że porcja zamrożonych grzybów była spora postanowiłam uraczyć się tym aromatycznym, wykwintnym omlecikiem. Wyobraźcie sobie ten zapach roznoszący się po całym mieszkaniu i drażniący żołądki pozostałych mieszkańców. Wiem, okrutna jestem ale cóż zrobić. Powiem tylko tyle: przepyszny!



Omlet śródziemnomorski


Omletowo...

Te smaki są mi szczególnie bliskie, zapewne za sprawą tego, iż kilka lat mieszkałam w basenie Morza Śródziemnego. Nikogo szczególnie przekonywać nie trzeba. Ta kuchnia po prostu ma to coś!




Serowy omlet z wędzonymi szprotkami

Omletowo...

Pewnego razu dałam się złapać na te wszystkie marketingowe sztuczki i nabyłam ( w bardzo promocyjnej cenie oczywiście) wędzone szprotki. Po powrocie do domu zorientowałam się, że w ogóle nie mam na nie pomysłu. Następnego dnia wyjście ze znajomymi - piwko jedno, piwko drugie... a po powrocie do domu mój wilczy głód sam rozwiązał ten problem no bo przecież jajka w lodówce mam zawsze! Byłam tak głodna, że nie mogłam doczekać się aż odpowiednio się przyrumieni. Po konsumpcji omletu rozpływający uśmiech zagoscił na mej twarzy. Całe szczęście, że czasami nabieram się na te sztuczki w marketach.




Omlet z szynką i pomidorkami koktajlowymi

Omletowo...


Warunkiem koniecznym by ten klasyk się udał jest po prostu spora ilość szynki




Omlet z serem camembert i ananasem

Omletowo...

A to propozycja dla lubiących eksperymenty bo tym właśnie był dla mnie ten omlet.
Wyszło pysznie a muszę przyznać że do połączeń słodko-słonych podchodzę zazwyczaj z rezerwą.


Zachęcam wszystkich do próbowania.

pacpaw 31.05.2011 14:08
w końcu dodałem te omlety do mojej księgi :o) http://www.doradcasmaku.pl/przepis/138854/omlet-suszonymi-pomidorami.html http://www.doradcasmaku.pl/przepis/138858/omlet-hiszpanski-z-mieszanka-pesto-i-oscypkiem.html
agnieszka189 01.03.2011 10:02
to tylko kwesta wprawy,a tak poza tym to omlet zawsze z jednej strony jest ładniejszy i ja wolę aby ta \"lepsza strona\" była dla mnie widoczna kiedy go wcinam ;)
pacpaw 01.03.2011 09:39
to w ogóle nawet nie tyle sposób wyjmowania co nawet i smażenia omletów. Ja tego mego omleta (wiem wiem dodam ten przepis w koncu :o) smażyłem z jednej strony, ale podczas wyjmowania (patelnia ma wysoki brzeg) rozwalił mi się na kawałki :/
agnieszka189 28.02.2011 17:42
a mam taki sekretny sposób;) tak naprawdę to jest to bardzo proste potrzeba do tego talerza o podobnej średnicy do średnicy patelni i gdy omlet zetnie się już z jednej strony to zsuwam go na talerz tak by przypieczoną stroną dotykał talerza, następnie przykrywamy talerz patelnią (ja zazwyczaj smażę omlet na patelni teflonowej z minimalną ilością tłuszczu więc nic nie ścieka) i odwracam tak by talerz był dnem do góry a patelnię z powrotem stawiam na gazie i usuwam talerz. W tym momencie omlet przypieka się z drugiej strony i gdy tylko jest gotowy przekładam go z powrotem na talerz. Mam nadzieję, że to co napisałam jest w miarę jasne ;)
pacpaw 28.02.2011 13:59
jak Ci się udaje wyjąć ten omlet w całości z patelni? :o)
agnieszka189 19.02.2011 19:17
cieszę się bardzo, na pewno nie będziesz żałował, więc do dzieła-no i oczywiście mam nadzieje, że je zobaczę w Twoich przepisach! ;)
pacpaw 18.02.2011 21:05
zachęciłaś mnie, kończę z jajecznicami - czas na omlety :o)
Jolanta40 11.02.2011 23:20
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak