Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oliebollen, czyli holenderskie pączki na karnawał

Oliebollen to przeważnie małe kulki robione z ciasta ,które smażymy na rozgrzanym oleju.

Oliebollen tradycyjnie w swym wnętrzu skrywają rodzynki i kawałki jabłek.

Wyrabiane i spożywane  w Holandii na Sylwestra ale można je jeść także o innych porach roku, gdy mamy na nie tylko ochotę. Często sprzedawane są także  na kiermaszach i jarmarkach z różnych okazji.

Oliebollen w holenderskiej kuchni jest już od dawna. Już w XVII wieku słyny malarz

uwiecznił je na obrazie „Dziewczyna z oliebollen”. Stąd wiemy, że  na holenderskich stołach królują od wieków.

Ja przygotowałam je w nietypowym kształcie "gwiazdek". Mają wtedy atrakcyjniejszy wygląd i nie mają kształtu tych tzw. zwykłych paczków, który mógł się dzieciom znudzić.

Mam nadzieję ,że dzieci chętniej po nie sięgną .

 

Oliebollen, czyli holenderskie pączki na karnawał

Oliebollen

 

Składniki:

100 g masła

60 g cukru kryształ

skórka otarta z jednej cytryny

1 szczypta soli

2 jajka

2 łyżki czystej wódki

100 g mąki kukurydzianej

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

olej do smażenia

cukier puder do posypania.

 

 

Oliebollen, czyli holenderskie pączki na karnawał                        

 

                                       Oliebollen, czyli holenderskie pączki na karnawał

 


Sposób przygotowania;


Masło rozpuszczamy. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce.

Dorzucamy do masła razem z cukrem i szczyptą soli.

Wbijamy jajka i ubijamy na puch.

Wsypujemy kolejno obie mąki i proszek do pieczenia.

Miksujemy na jednolite ciasto dolewając 2 łyżki wódki.

Odstawiamy ciasto na 20 minut.

Po tym czasie wykładamy je na stolnice i wałkujemy na placek grubości około o,5 cm i wycinamy foremką dowolne kształt ,u mnie gwiazdka.

Rozgrzewamay olej w szerokim garnku.

Wkładamy po kilka sztuk i smażymy na rumiano z obu stron.

Wyjmujemy na ręczniki papierowe by nadmiar oleju odsączyć .

Posypujemy grubo cukrem pudrem.

 

Oliebollen, czyli holenderskie pączki na karnawał

 

 

Oliebollen, czyli holenderskie pączki na karnawał

 

 

Mam nadzieję ,że podoba się Wam moja propozycja na słodkości dla dzieci z okazji karnawału . Następne będą także pączki ale już pochodzące z innego kraju.

Smacznego.

IZABELA29 12.01.2014 20:07
i do zrobienia nie musimy czekać aż drożdżowe ciasto wyrośnie i wyrabiać je długo. W środku są bardzo żółciutkie no i u mnie syn już pytał kiedy zrobię je znów.?
Rysia 12.01.2014 18:58
Na pewno są łatwiejsze do smażenia,no i do jedzenia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak