Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odrobina lata zimą

W całej Polsce siarczyste mrozy, a w moim domu lato w pełni. Lato dzięki torcikowi letniemu z truskawkami, pomarańczą i brzoskwinią. Kawałek tortu i od razu robi się cieplej.

Odrobina lata zimą

 

Letni torcik


Biszkopt :
6 jajek
1 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki maki pszennej
2 łyżki mąki krupczatki
4 łyżki budyniu waniliowego
Masa:
750 ml śmietany 30%
3 śmietan fix
3 łyżki cukru waniliowego
250 g serka mascarpone
100 ml białego półsłodkiego wina
50 ml soku z brzoskwiń
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
1 pomarańcza
250 g truskawek

Białka oddzielić od żółtek.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i budyń przesiać przez sito.
Po przesianiu dodać krupczatkę i wymieszać łyżką.
Białka ubić na sztywno z cukrem.
W trakcie ubijania dodać żółtka i dalej ubijać.
Następnie dodać mieszankę mąki i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej margaryną ( zawsze do biszkopta smaruję tylko dno formy ).
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić na kratce i przekroić na trzy placki.
Wino zmieszać z sokiem.
Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w kostkę.
Kilka truskawek pokroić na półplasterki i plasterki.
Kilka przekroić wzdłuż na plasterki a kilka na wzdłuż na ćwiartki.
Pomarańczę umyć, obrać, usunąć białe części i podzielić na cząstki, po czym pokroić na mniejsze kawałeczki.
Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia, chwilę ubijać na wysokich obrotach po czym wsypać śmietan fixy zmieszane z cukrem waniliowym.

Po ubiciu śmietany wmiksować serek maskarpone.
Placki nasączyć sokiem zmieszanym z winem.
Na pierwszy placek nałożyć część masy, rozsmarować i położyć 1/2 brzoskwiń.
Przykryć drugim plackiem, ponownie wyłożyć część masy, rozsmarować i posypać kawałkami pomarańczy i truskawkami i nałożyć ostatni placek.
Resztę masy rozsmarować po bokach i górze tortu, rozłożyć resztę brzoskwiń i truskawek pokrojonych w półplasterki, plasterki i ćwiartki.
Plasterkami pokrojonymi wzdłuż truskawek obłożyć dookoła boki tortu.

 

Odrobina lata zimą

cris04 02.03.2012 00:03
Świetne,słoneczne połączanie.
ZEWA 08.02.2012 10:16
Pacia Ga dzięki, jak widać nie każdy czyta dokładnie. Serek oczywiście wmiksować do śmietany po jej ubiciu. Jeszcze raz dzięki.
jerry1 08.02.2012 10:04
rewelacyjny
Pacia 08.02.2012 08:44
a gdzie ten serek? czy ja znowu czegoś nie widzę...:)
Karolciaf1990 06.02.2012 15:29
cudowny;)
rjustysia 05.02.2012 12:30
Piękny torcik :) Od razu zrobiło mi się cieplej :D od truskawek szczególnie, kocham te owoce!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak