Od kogo powinien się uczyć śledzik ?
Co to jest Tapas?
Pasta oliwkowa, szynka Jamon z papryką piquillio, pasta Anchois, Gazpacho. |
PASTY do Montadios, mini kanapki TAPAS
Pasta z zielonych oliwek
Składniki:
-Oliwki zielone drylowane hiszpańskie 150 gram
-Migdały blanszowane 50 gram
-Oliwa z oliwek extra 4 łyżki
-Pieprz szczypta
Migdały mielimy w blenderze, dodajemy oliwki, wlewamy oliwę oraz pieprz. Całość jeszcze raz długo miksujemy do uzyskania grudkowanej spójnej masy.
Pasta z Anchois
składniki:
-filety anchois 10 szt.
-Marynowana papryka piqullio 1 szt
-serek ricotta 250 gram
-Migdały blanszowane 50 gram
Migdały mielimy w blenderze, następnie dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Montadios z tą pastą, można udekorować cząstka cytryny lub filecikiem Anachois.
Typowe dodatki do Montadios i innych tapas
Pyszna Papryka Piquillo
To typowa dla Hiszpanii mała słodka czerwona parka, pieczona obrana wcześniej ze skórki i następnie wekowana z olejem i wodą . Możemy ja kupić pokrojona w paski lub w całości nadaje się świetnie jako dodatek jest składnikiem wielu wędlin można ja też dowolnie faszerować i podawać jako osobne TAPAS.
Trochę o najznamienitszej szynce Hiszpanii Jamón

W hiszpańskich sklepach, rodzajów tej szynki możemy spotkać bardzo wiele. Choć sztuka ich odróżniania wymaga wprawy, warto znać podstawowe różnice które maja wpływ, na określenie jakości i rodzaju szynki:
-Rasa świnki (Iberico rasa czarna i Serrano rasa biała)
-Skład podawanej paszy ( naturalna bogata w żołędzie lub zwykła mieszanka)
-Część świni użytej do produkcji
-Sposób i czas suszenia i przygotowywania szynki
-Rodzaju zastosowanego uboju
-Jamon Iberico de Bellota lub Jamon Iberico de Montanera. Najlepszej jakości jamon. Mięso pochodzi ze świń pasących się na wolnym wybiegu, na pastwiskach porośniętych lasem dębowym . Świńska dieta składająca się z korzeni, ziół, świeżej trawy i żołędzi dębowych. W ostatniej fazie tuczenia, świnie karmione są tylko żołędziami i oliwkami. Taka dieta ma niezwykły wpływ na jakość i smak mięsa. Mięso wędzone i przygotowywane jest przez okres do 36 miesięcy.
-Jamón serrano Szynka z hodowlanych świń rasy białej, karmionych paszą mieszaną. Czas suszenia od kilku do kilkunastu miesięcy. Tę wyśmienitą szynkę możemy spotkać najczęściej w Polskich delikatesach.
Jak je odróżnić? Po nazwie, po cenie no i po kopytku :) Tak zwana pata negra czyli czarne kopytko, jest typowa dla rasy Iberico, ale uwaga zdarzają się i fałszerze robiący świński pedikiur ! Z czasem gdy poznamy obydwa smaki to tez będzie dla nas podpowiedzią.