Oby kopytka nigdy nam się nieznudziły...
"Kopytka w sosie drobiowo - pieczarkowym"
Składniki na kopytka:
1 kg ziemniaków wcześniej ugotowanych
2 jajka
6 łyżek mąki ziemniaczanej
około 1/2 kg mąki pszennej.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąki, jajka i zagniatamy zwarte ciasto.
Dzielimy na kawałki ,wałkujemy je w rulon i lekko dociskamy. Kroimy nożem trójkąty. Gotujemy w ososlonym wrzatku około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnie.
Warto czasami zmienić kształt kopytek, dzieci to uwielbiają.
Sos drobiowo- grzybowy:
2 podwójne piersi z kurczaka
0,5 kg pieczarek
1 średniej wielkości cebula biała
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki curry Prymat
szczypta rozmarynu
1 łyżeczka Kucharka lub 2 kostki rosołowe
pieprz czarny świeżo mielony Prymat do smaku
4 listki świeżej bazylii
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki mąki pszennej
500 ml wody + 125 ml.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę
Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Cebule drobno siekamy , a następnie szklimy na oleju. Dodajemy mięso, opruszamy je dokładnie curry i chwilę smażymy.
Dodajemy pieczarki i dusimy razem z mięsem do ich miękkości.
Dolewamy następnie około 500 ml wody. Gotujemy.
Zagęszczamy sos mąką rozrobioną ze śmietaną i 1/2 szklanką wody.
Dodajemy Kucharka, doprawiamy pieprzem i dorzucamy porwane listki bazylii.
Gotujemy jeszcze około 5 - 10 minut.
Gotowym sosem polewamy nasze trójkątne kopytka.
Smacznego.