Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obwarzankowe bułeczki z makiem

Szybkie w przygotowaniu, potrzebują trochę czasu by urosnąć jak każde drożdżowe ale efekt i ich smak zniewala każdego.

Obwarzankowe bułeczki z makiem

Obwarzankowe bułeczki z makiem

SKŁADNIKI:

6 szklanek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soli
    3/4 szklanki oleju
    250 ml mleka
    250 ml wody
    1 kostka drożdży świeżych
    mak do posypania,
    100 ml mleka
    1 jajko


Obwarzankowe bułeczki z makiem

Obie mąki przesiewamy przez sitko do miski.

Mąka pszenna TYP 650              

Obwarzankowe bułeczki z makiem

Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem.Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut aż zaczną się same rozpuszczać .  

Obwarzankowe bułeczki z makiem

Do mąki dodajemy sól, wlewamy olej , mleko, wodę i dodajemy drożdże z cukrem.

Obwarzankowe bułeczki z makiem

Wyrabiamy ciasto tak by swobodnie odchodziło od miski czy stolnicy. Podsypujemy mąką od czasu do czasu.
Odstawiamy na 5 minut ,a następnie znów wyrabiamy 5 minut.                         
                                                         
Obwarzankowe bułeczki z makiem
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 1 godzinę.  

Obwarzankowe bułeczki z makiem

Po tym czasie kroimy na równe części. Najlepiej mieć wagę kuchenną pod ręka i ważyć każdą porcję .
U mnie miały po 90-100 g.    

Obwarzankowe bułeczki z makiem

Z każdej porcji wałkujemy długi wałek.            

Obwarzankowe bułeczki z makiem

Zwijamy najpierw w pętelkę ,a następnie prawą końcówkę zawijamy do środka od spodu dziurki a lewą zawijamy od góry do środka dziurki.      

Obwarzankowe bułeczki z makiem

Tak złożone bułeczki układamy na blaszce posypanej bułką tartą i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. 

Obwarzankowe bułeczki z makiem

Smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem.      


Obwarzankowe bułeczki z makiem

Posypujemy makiem.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.  

Obwarzankowe bułeczki z makiem
Studzimy.
Idealne na śniadanie.




Porada;
Z tego przepisu robi się tzw bułki nocne, tylko,że w nich wyrabia się ciasto wieczorem, przykrywa folią i wstawia na noc do lodówki.
Potem wyciąga kształtuje bułki i pozostawia na 20 minut by podrosły w cieple.
Gdy podrosną wtedy się piecze.                                                                                                                                          

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak